У Музеју Херцеговине вечерас је приређено књижевно вече Стефана Вишекруне.

Поетско-музички програм под називом „Исповијест душе“ прво је представљање младог пјесника љубитељима поезије у родном граду.

Требињац, са тренутном адресом у Бањалуци, са поезијом се дружи од своје 13 године, још тада кренувши за интересовањима која ријетко бирају његови вршњаци.

„Тада сам написао своје прве стихове. Читајући наше и свјетске књижевнике много сам заволио књижевност и сањао сам да ћу и сам једног дана писати попут њих. У времену суноврата свих вриједности мало ко се запути тим путем, али мислим да је једино љубав могла да пресуди у том избору – да кренем путем пјесништва и књижевног стваралаштва“, каже млади пјесник.

Петар Други Петровић Његош и Достојевски књижевни су великани којима, каже, највише дугује, па и не чуди што су трагања за одговорима на вјечне теме литературе његов примарни избор у пјесничком промишљања свијета.

„Они су много утицали на моју поезију и стваралаштаво – али и на мој животни пут. Моји стихови су надахнути суштинским питањима живота -  о Богу, о љубави, о мудрости, смислу постојања, шта је то због чега сви ми битишемо на овој земљи“, каже Вишекруна.

Пјесме су му до сада објављиване у Србији, Црној Гори и Македонији, углавном у часописима, антологијама и на интернет порталима.

Скренуо је пажњу литетарне јавности на свој рад и учешћем на конкурсима и смотрама поезије, а своју прву књигу пјесама „Бесмртни стихови“ већ је спремио за штампу, коју ће финансирати Град Требиње.

Написао је и драмски комад „Нисам је крив“ а за огледање у овом књижевној форми пресудно је, каже, била љубав према драми и радио-драми, али и бањалучко познанство са прваком Народног позоришта РС Гораном Јокићем.

За прву промоцију у родном граду побринула се некадашња Стефанова професорица српског језика и књижевности и разредни старјешина Снежана Грбић.

„Од самог почетак пратим његов књижевни рад и изненађена сам зрелошћу његових размишљања, спознаја свијета и времена у којем живимо. У првом реду дубокоумним  размишљањима која сам препознала у његовим стиховима и која заиста подсјећају на стваралаштво великана наше поезије. Мислим да ће и он израсти у једног стварно доброг пјесника“, каже Грбићева.

У музичком дијелу програма наступиле су Маја Петијевић на клавиру и Катарина Јанковић на виолини, док су Стефанове стихове казивале ученице Центра средњих школа Анастасија Спремо и Милица Салата.

Организатори вечери су Центар средњих школа Требиње, Град Требиње и Музеј Херцеговине.

Р.С.