ТРЕБИЊЕ │ У Требињу је данас одржана радионица за здравствене раднике из источне Херцеговине о „Интегрисаном здравственом информационом систему“ у Републици Српској, који подразумјева електронске картице, рецепте, картоне, упутнице и налазе, а чија би реализација требала да почне наредне године.

Циљ је да се дође до интреграције здравствених установа у једну цјелину, размјењују подаци  између ових установа и формира јединствени здравствени картон пацијента.

- Електронске картице почеће да се издају крајем ове и почетком наредне године, а картице које се по први пут издају бесплатне су за све грађане РС.  Увођењем електронских картица грађани  неће морати ићи у Фонд здравства да овјере књижицу, а кроз електронске упутнице биће и транспарентије листе чекања. Пацијент ће тачно знати - гдје, када и у колико сати је упућен на даље прегледе - истакао је Дејан Стojаковић, пројект мендажер из Фонда  здравственог осигурања РС.

Он је додао да је опрема у здравственим установама застарјела, па је пројектом обезбијеђено  три хиљаде рачунара, који ће помоћи процес интеграције здравствених установа.

Драгана Криваја, пројект менаџер конзорцијума који проводи пројекат „Интегрисани здравствени инфорамциони систем“, каже да су херцеговачки здравствени радници спремни да почну нови начин кориштења информациионих технологија у свом послу.

- У овом дијелу РС запослени у здравству су спремни да преузму нови начин кориштења информационих технологија, попут андроид апликације и „чет“ комуникација између љекара. Пројекат, осим пацијентима, олакшава и посао љекарима у међусобној комуникацији – истакла је Криваја.

Трајање пројекта је двије године, проводиће се у четири фазе, а вриједност је 23 милиона КМ без ПДВ.

Пројекат ће прво почети у  регији Градишка, а до краја 2020. године требало би да буде уведен у све регије у Српској.

Д.Ч.