izbori_bih U Bosni i Hercegovini u nedjelјu, 12. oktobra, biće održani opšti izbori, na kojima se biraju članovi Predsjedništva BiH i poslanici u Parlamentarnoj skupštini, predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske i poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, Parlamentu Federacije BiH i skupštinama kantona u Federaciji.
U 7.00 časova u nedjelјu, 12. oktobra, biće otvoreno 5.397 redovnih biračkih mjesta, uklјučujući i pet u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu - u ambasadama u Beču i Berlinu i u konzulatima u Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu.
Za glasanje na opštim izborima formirano je i 270 mobilih timova. Biračka mjesta biće zatvorena u nedjelјu u 19.00 časova.
Na glasačkim listićima za opšte izbore nalazi se 98 političkih subjekata - 50 političkih stranaka, 24 koalicije i 24 nezavisna kandidata. Pravo glasa ima 3.278.908 glasača.
Regulatorna agencija za komunikacije podsjeća sve medije na obavezu poštovanja izborne tišine pred opšte izbore, koji će biti održani u nedjelјu, 12. oktobra.
Iz Agencije podsjećaju da se u Izbornom zakonu navodi da tokom 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH, ne smije biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju i da period izborne tišine traje do zatvaranja biračkih mjesta. Zabrana objavlјivanja rezultata ispitivanja javnog mnjenja u vezi sa glasanjem i izborima, stupila je na snagu jutros u 7.00 časova.
RTRS