20210615_201021.jpg (204 KB)

У Галерији Музеја Херцеговине вечерас је отворена изложба аутопортрета истакнутих босанско-херцеговачких ликовних умјетника из Умјетничке збирке Музеја Сарајева.

Аутор изложбе је историчарка умјетности Љубица Младеновић, која је радни вијек од 1949. до 1979. провела у Музеју Сарајева.

Аутор редизајна изложбе Аида Сулејманагић сачувала је првобитни обим изложбе да би се сачувао ауторски печат изложбе, иако у збирци музеја има нових аутопортрета умјетника.

„Изложба 'Како су се сами насликали' састоји се од 26 аутопортрета, укључујући портрет Љубице Младеновић, ауторке изложбе. Гостовала је у више градова бивше Југославије. Неки су сликари више познати, а неки мање. Битно их је сачувати, јер је сваки специфичан на свој начин“, навела је Сулејманагић.

20210615_200853.jpg (105 KB)

Директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић каже да је изложба први пут у Требињу и да оваква дјела заслужују пажњу цијеле РС и БиХ.

„Важно је да се у свим музејима и све средине упознају са оним што је оставио крај 19. вијека и 20. вијек у ликовној умјетности“, истакла је Грујић.

Директор Музеја Сарајево Алма Лека рекла је да је ова изложба значајна јер је аутопортрет једна од најстаријих ликовних тема, као и то да је потписују најзначајнији босанско-херцеговачки умјетници.

Отварајући изложбу, декан Академије ликовних умјетности у Требињу Веселин Брковић је истакао да је ова изложба необична и необично важна, те да је то велика сложена цјелина настала пажљивим одабиром радова.

„Изложба се посматра као засебна ликовна реалност, коју је потребно посматрати са посебном врстом осјетљивости. Овакве изложбе нас подсјећају на не тако давну прошлост и ауторе који су учествовали у стварању националне и грађанске културе. Ово су дјела аутора који су непоколебљиво вјеровали у моћ и снагу слике, односно сликарства", навео је Брковић.

20210615_202801(1).jpg (98 KB)

На изложби су, између осталих, заступљени сликари Анастас Боцарић, Ђоко Мазалић, Роман Петровић, Исмет Мујезиновић, Иво Шеремет, Хакија Куленовић, Адела Бер, Војо Димитријевић, Војо Хаџидамјановић, Ахмед Карић, Љубо Лах, Фрањо Ликар, Стеван Јеновац, Карло Мијић, Марио Микулић, Бехаудин Селмановић, Петар Тијешић, Мица Тодоровић.

Поред наведених, изложени су и аутопортрети из фундуса Музеја Херцеговине у Требињу: Атанасија Поповића, Мирка Кујачића и Риста Вукановића.

Изложба ће бити отворена до краја мјесеца.

Изложба је организована у сарадњи Музеја Сарајева и Музеја Херцеговине у Требињу, а у оквиру манифестације „Требињско културно љето“.

20210615_201153.jpg (188 KB)