130259.jpg (175 KB)

Изложба "Јован Дучић: Трагање за новим" академика Злате Бојовић биће отворена 7. септембра у Галерији Српске академије наука и умјетности, а отвориће је предсједник САНУ, академик Владимир Костић, саопштено је из ове институције.

Ова поставка започиње обиљежавање 150 година од рођења Јована Дучића, који се сматра једним од најзначајнијих српских пкесника.

По ријечима ауторке Бојовић, изложба "има за задатак да у целини представи Дучићеве најважније путеве и преокрете у раду и животу, првенствено књижевном, који му је донео велику заслужену славу, да га представи као дипломату и покаже изузетност његове појаве".

Поставка се састоји од осам цјелина (одјељака) које прате Дучића од рођења, те преко многобројних великих путева којима се кретао, све до краја живота и "повратка" на вјечни починак у Требиње.

Грађа за ове одјељке добијена је из већег броја библиотека и архива (из Требиња, Народне библиотеке Србије, архива и библиотеке САНУ, приватних колекција, и других).

Овом приликом ће по први пут бити представљена и сва прва издања његових дјела, од којих нека представљају велике ријеткости.

На изложби је изложена и Дучићева биста чији је аутор Иван Мештровић, као и око 150 оригиналних докумената, фотографија, нота (партитура композиција на Дучићеве стихове) и предмета, као и велики број репродукованих експоната.

Поред тога, за ову прилику снимљен је и филм који ће се приказивати током читавог трајања изложбе, а који дочарава Дучићево Требиње и представља све знаменитости у том граду за које је Дучић заслужан (односно споменике који су подигнути његовом заслугом, прије свега споменик Његошу), остатак његове родне куће, као и његово вјечно пребивалиште - Грачаницу.

Како је најављено, дан након отварања изложбе (8. септембра) биће уприличена Свечана академија у част овог великог јубилеја, а након тога, 9. и 10. септембра, биће одржан научни скуп посвећен Дучићевом животу и дјелу.

Зборник радова са овог скупа биће објављен сљедеће године.

Осим тога, у времену до скупа ће на српском и енглеском језику бити објављена и књига "Јован Дучић - живот, дјело, вријеме" која даје преглед пјесниковог живота и рада, укључујући и дипломатске послове, као и слику времена у којем је живио и дјеловао, са избором из библиографије на крају.