Izlozba o ducicu sanu beograd1.jpg (102 KB)

У Галерији Српске академије наука и уметности /САНУ/ у Београду вечерас је отворена изложба о Јовану Дучићу, којом Академија започиње обиљежавање 150 година од рођења овог великог српског пјесника, члана САНУ и дипломате.

Изложбу је отворио предсједник САНУ Владимир Kостић.

Истичући да је Дучић постао члан САНУ прије 90 година, Kостић је подсјетио да САНУ од 2015. године посвећује читаве године појединим академицима и указао да ће Академији бити потребно миленијум и по да обиљежи све у дугом реду академика који се непрекидно формира већ готово 180 година.

"У претходним годинама обиљежавајући великане нехотице смо учили не само о њима и њиховим стваралачким подвизима, већ и о временима у којима су живели и мењали Србију. А времена им нису била нимало наклоњенија него што су наша нама", оцијенио је Kостић.

Он је указао да се не усуђује да пред много позванијима говори о Јовану Дучићу пјеснику и о његовој, како је навео, трагичној "животној тракторији", која се постхумно завршила повратком у Требиње и Херцеговину, која га је "пратила у стопу“.

Аутор изложбе под називом "Јован Дучић: Трагање за новим", академик Злата Бојовић истакла је да Дучић припада реду најпознатијих књижевних стваралаца нове српске књижевности, у којој је оставио дубок траг, а његово дјело извршило велики утицај на низ генерација српских пјесника 20. вијека.

Бојовићева је истакла да је Дучић био посвећен стварању и досезању савршенства, а цијели његов живот испуњен искушењима и искуствима, при чему је безрезервно родољубље које је "много пута скупо плаћао" било једно од симбола његове личности.

"Дучића и све што је стварао подједнако је за цео живот обележила и његова непрекинута веза са постојбином, посебно са родним Требињем у којем је провео само ране године живота, до завршетка основне школе, и са коренима свога рода", истакла је Бојовићева.

n.jpg (82 KB)

Отварању изложбе присуствовали су и градоначелник Требиња Мирко Ћурић, вршилац дужности начелника Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање Требиња Слађана Скочајић, и чланови САНУ, а међу посјетиоцима били су и чувени српски сликар Милан Циле Маринковић, као и принц Филип Kарађорђевић и његова супруга Даница.

Присуствовали су и директор Музеја Херцеговине у Требињу Ивана Грујић и директор Народне библиотеке Требиње Милосава Супић Вуковић, а изложбу су подржали Министарство културе и информисања Србије и град Београд.

Изложба се састоји од осам цјелина, које прате Дучића од рођења, преко многобројних великих путева којима се кретао, до краја живота и до "повратка" на вјечни починак у Требиње.

Један од одјељака посвећен је Требињу, при чему су изложени вриједни предмети из музеја у Требињу, које је Дучић сакупљао и поклонио родном граду, изложена је и биста Јована Дучића коју је израдио Иван Мештровић, као и око 150 оригиналних докумената, фотографија, нота /партитура композиција на Дучићеве стихове/ и предмета, као и велики број репродукованих експоната.

Велики број експоната позајмљен је из музеја и библиотеке у Требињу, из десетак других институција, од колекционара.

За потребе изложбе снимљен је и филм који дочарава Дучићево Требиње и приказује се током цијелог трајања изложбе, а посјетиоцима су на располагању и аудио уређаји који омогућују слушање снимака Дучићеве поезије.

Изложба о Јовану Дучићу у Галерији САНУ биће отворена за посјетиоце до 8. новембра.

Изложбу су отворили ученици Гимназије "Јован Дучић", чланови хорске секције, који су извели музичку адаптацију Дучићевих Јабланова.

IMG-ec7f8065d1e48c7296948a3d62453329-V.jpg (193 KB)