izlozna-6.jpg (98 KB)

У београдској Галерији `73 успјешно је организовано свечано отварање изложбе познатог требињског умјетника Сава Рупића.

Догађају су присуствовале чланови породице, колеге, пријатељи, љубитељи уметности,  а снажну подршку овом умјетнику уприличили су и чланови Удружења Требињаца “Јован Дучић” из Београда.

Ово је јубиларна 30. по реду изложба овог познатог и признатог умјетника. У Галерији `73 Саво је представио тридесетак својих радова рађених у техници уље на платну.

-Оно што је публика имала прилику да види јесу пејзажи у којима умјетник увијек оставља мјеста за нешто ново и истраживачко, истакла је Мирела Пудар, директор Галерије `73 која је у име домаћина поздравила присутне госте и званице.

-Она је истакла да се пред дјелима Сава Рупића не може остати равнодушан, јер су колористички изражајна и код посматрача буде срећу и радост.

-Свака његова слика, инспирисана је херцеговачким поднебљем, који је неисцрпна инспирација овог умјетника,  рекла је Пударева.

savo-2.jpg (151 KB)

О Савином умјетничком ставаралаштву говорио је професор Здравко Вајагић, академски сликар који је прије много година имао прилику да ради са изузетном генерацијом студената међу којима је најталентованији био Саво Рупић.

Професор Вајагић је истакао да је Херцеговина за сваког умјетника обећана земља која је многима била вјечита инспирација, јер се у њој срећу антрополошке норме пејзажа и простора које морају да оставе утицај и на самог аутора, истакао је професор Вајагић.

izlozba-5.jpg (138 KB)

Саво Рупић се на крају захвалио Галерији `73 и директору Мирели Пудар као и својим колегала и пријатељима који су дошли да га подрже на јубиларној изложби.

Саво Рупић рођен у Загори код Требиња 1963. године. Вишу школу ликовних и примјењених умјетности завршио је код професора Здравка Вајагића.

Академију ликовних умјетности завршио је у Новом Саду у класи професора Јована Ракиџића и мастер студије на АЛУ Требиње.

Поред класичног уљаног сликарства изражава се у мозаику и акварелу.

Члан је Удружења ликовних умјетника Босне и Херцеговине од 2005. године.

Живи у Требињу.