Берба грожђа у виноградима „Агрофина“ Д.О.О. Требиње иде планираном динамиком, распродате су све количине „шардонеа“, „жилавке“ и  „вранца“, а преостало је да се оберу виногради у којима су засађене сорте које касније сазријевају.

vinogradi.jpg (189 KB)

Драган Анђелић, директор „Агрофина“ истиче за Радио Требиње да су изузетно задовољни овогодишњом продајом грожђа посебно када се узме у обзир да су велике винарије, због пандемије, лагеровале значајне количине вина тако да немају потребе за већом куповином грожђа ове сезоне.

„Распродали смо бијеле сорте „шардоне“ и „жилавку“, као и црни „вранац“, преостале су нам још одређене количине „мерлоа“ и „кабернеа“, који касније сазријевају“, каже Анђелић.

Презадовољни су и квалитетом овогодишњег рода.

„Квалитет је изузетан. Сви ми који имамо винарије жалимо што нема потребе да више купимо, јер је година изузетна. Јуче сам радио грожђе коме је преко 27 сладор, то је изузетно, али у сваком случају сладор је од 21 до 25“, наводи Анђелић.

Ове године повећана је потражња куповине грожђа од стране грађанства. Цијене су прилагођене новонасталој ситуацији и нешто су ниже од прошлогодишњих.

„Ми смо цијене одређених сорти  прилагодили очекивањима и ситуацији, овај квалитет би требало да има доста више цијене. У Европи се цијене формирају по јединици сладора. Ми смо морали ићи с малим дампингом да би конкурисали нелојалној конкуренцији из окружења“, појашњава Анђелић.

Берачи су обрали половину виногорја „Агрофина“, наредних дана наставиће са брањем сорти који касније сазријевају.