IMG-793c226784a9354021f712d47ac17829-V.jpg (185 KB)

Амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан и делегација јапанских привредника и банкара данас су боравили у радној посјети Требињу, а након посјете објекту „Херцеговачке куће“ и презентације у градској управи, изразили су заинтересованост за увоз херцеговачких аутохтоних производа и успостављање сарадње између Јапана и Града Требиња, нарочито у области медитеранске пољопривреде.

„Јапанска делегација привредника и банкара борави већ неколико дана у РС и БиХ, а након састанка са руководством Града Требиња изразили су заинтересованост за увоз херцеговачких аутохтоних производа из објекта 'Херцеговачке куће', које су већ имали прилике да дегустирају на презентацији коју је наша амбасада претходно уприличила у Јапану. Гости са Далеког истока су одушевљени градом, у делегацији је и туристички промотер који дроном и камером биљежи туристичке потенцијале Требиња за потребе професионалног видеа, који ће поставити на Јутјуб и дати туристичким агенцијама у Јапану. Тај видео ће бити уступљен на кориштење и Амбасади БиХ у Јапану и Граду Требињу, односно требињској туристичкој организацији”, навео је амбасадор Берјан.

Предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак рекао је да су, након обиласка објекта “Херцеговачке куће” и презентације потенцијала Требиња у градској управи, јапански привредници и банкари изразили спремност за успостављање сарадње са нашим градом, нарочито у области медитеранске пољопривреде, као и за увоз херцеговачких производа.

“Начелник Одјељења за привреду Бојан Вучуревић презентовао је ресурсе и потенцијале града Требиња, са посебним нагласком на енергетски сектор, туризам и пољоприведу, нарочито медитеранску, која се у посљедњих неколико година интензивније развија у нашем граду. Наши гости из Јапана изразили су велико интересовање нарочито за ту област привреде, уважавајући чињеницу да се један дио херцеговачких прозвода већ налази и на тржишту Јапана. Надамо се да да ће у скорије вријеме бити потписани уговори који ће нашим привредницима отворити тржиште ове велике земље и њеног значајног привредног простора”, истакао је Бањак.

Привредник Токихиро Икеда, који је предводио делегацију јапанских привредника и банкара, навео је да Јапан жели да прошири сарадњу са БиХ те да су многоструки привредни потенцијали Требиња.

IMG-58c1de1633e38eb668e8d347ad0acb04-V.jpg (203 KB)

“Почаствован сам што сам у Требињу, РС и БиХ. Требиње има дивне природне потенцијале, људи су топли и срдачни. Досадашња сарадња БиХ и Јапана није била на високом нивоу, али нас је овај обилазак локалних заједница увјерио да БиХ има потенцијале за будућу сарадњу”, истакао је Икеда, упутивши позив Требињцима да посјете ову далеку земљу.

Веселин Дутина, директор Аграрног фонда Града Требиња изразио је задовољство заинтересованошћу јапанских привредника за увоз херцеговачких аутохтоних производа.

“Након раније посјете амбасадора БиХ у Јапану Синише Берјана, дио херцеговачких производа из Херцеговачке куће представљен је јавности Јапана. Са јапанском делегацијом данас смо разговарали о могућности извоза наших домаћих производа у ову земљу, првенствено чајева, органске козметике, слатког програма - џемова, пекмеза, слатког, а са требињским винарима разговараће се о извозу вина на јапанско тржиште”, прецизирао је Дутина.

Гости из Јапана данас су посјетили и просторије Џудо клуб “Леотар”, гдје су најмлађим члановима клуба уручили 10 оригиналних кимона.

Јапански привредници и банкари су током посјете БиХ боравили на Јахорини, у Сарајеву, Рогатици, Вишеграду, а након Требиња, обићи ће и Мостар, Источно Сарајево, Лакташе и Бањалуку, гдје ће разговарати са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борисом Пашалићем, те присуствовати Сајму органских производа "Биофест".