376337_1

САРАЈЕВО │ Убирањем медијског пореза за јавне емитере годишње би се прикупило око 90 милиона марака, а новац би се дијелио по новом моделу: БХРТ-у би припало 40%, а по 30% РТРС-у и ФТВ-у.

Одбор Јавног радио-телевизијског система БиХ јуче је једногласно усвојио модел наплате РТВ таксе путем директних пореза, такозваног медијског пореза, што је и раније био приједлог руководства РТРС-а, а пракса је бројних европских држава.

Усаглашене измјене и допуне Закона о јавном РТВ систему БиХ биће упућене Савјету министара, а потом и Парламентарној скупштини БиХ. Рјешење за финансирање јавних емитера је на помолу, а мада су измјене и допуне Закона о јавном РТВ систему данас једносгласно усвојене, генерални директор РТРС Драшко Милиновић подсјећа, до договора није било лако доћи. На потезу је прво Савјет министара, а потом и Парламентарна скупштина БиХ да омогуће наредени корак.

"Када се измјени кровни закон, тог момента Владе ентитета би склопиле споразум двије стране, гђе би договорили на који начин би се измјенили Закони који омогућавају прикупљање директних пореза и упућивање на јединствен рачун јавних емитера", изјавио је генерални директор РТРС-а, Драшко Милиновић.

Џемал Шабић, генерални директор Федералне радио-телевизије каже: "Доносимо свјеж зрак у погледу односа и пословања и омогућавамо сврставање јавних емитера међу цивилизацијске европске".

На годишњем нивоу прикупљањем медијског пореза за јавне емитере прикупило би се око 90 милиона марака, а једногласно је прихваћен и нови начин распођеле средстава. БХРТ-у би припало 40 %, а по 30% РТРС-у и ФТВ-у, што је потврдио и директор РТРС-а. Телеком оператери прикупљаће таксу до момента установљавања фондова преко којих би се прикупљао медијски порез.

Одбор Јавног радио-телевизијског система БиХ од Савјета министара БиХ очекује да искористе прилику да европске емитере поставе на колосјек развоја, те да одлуке које се њих тичу доносе у договору са одбором и руководствима емитера.
БНТВ