Јубиларни, 20. фестивал дјечије музике „Звон звонке пјесме“ у организацији Радио Требиња биће одржан у петак, 24. маја, у позоришној сали Културног центра.

Биће изведено 16 композиција, а наступиће 17 малих извођача – које је након проведених аудиција за наступ припремао директор фестивала и музички уредник Радио Требиња Бобо Вучур.

Ово је данас саопштено на прес конференцији организатора, након чега је извлачењем утврђен и редослијед извођача овогодишњег „Звона“.

Вучур каже да ће сви овогодишњи извођачи бити дебитанти - без ранијих искустава јавног наступа.

Он је додао да је у двије деценије фестивала, кроз аудиције „Звона звонке пјесме“ прошло око двије хиљаде дјеце. Многа од тих имена данас су музички професионалци, а своје прве кораке на музичкој сцени направили су управо на требињском дјечијем фестивалу.

„Не кажем да сам ја био та прекретница у њиховим каријерама, али су вјероватно нешто научили од мене. Могу се физички уморити, али волим ово да радим и држи ме још увијек та воља за музиком и радом са дјецом“, каже Вучур.

Све ове године и састав жирија је брижљиво биран па су чланови често били потврђени и познати музички стручњаци - попут Васка Покрајчића, Буца Кењаловића, Небојше Ивановића, Драгољуба Сладојевића, а на првом фестивалу, уз обавезу да не буде јавно представљен, о награђенима је одлучивао и чувени кантаутор Миладин Шобић.

Уз домаће снаге из Радио Требиња, додаје Вучур, и међу водитељима фестивала била су позната имена региона - као што су Милорад Мандић-Манда, Бода Нинковић, Миња Субота, Кристина Ивановић-Кики, Марија Пикић...

Фестивал је све вријеме његовао музику прилагођену узрасту дјеце и од тог коцепта не одустаје - без обзира што и најмлађе данас заводе неки другачији музички трендови, често сумњивог квалитета.

„Посљедица овог 'тровања' дјеце је да је све мање заитересованих кандидата који желе да пјевају дјечије пјесме. Данас имате аутотјун пјеваче и дјеца, нажалост, више воле то да пјевају. Против тога се настојим борити и још увијек се борим. У првим годинама фестивала све су биле моје композиције, данас им нудим пјесме са свих дјечијих фестивала из региона, а највише са Ђурђевданског фестивала. А дјеца пјевају уживо – то је један од ријетких фестивала гдје нема фолирања“, истиче Вучур.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности Града Требиња Зоран Милошевић истакао је да је двије деценије требињски дјечије фестивал изњедрио многа музичка имена.

„Свих давдесет година фестивал је у календару 'Требињског културног љета' и увијек је био једна од најважнијих годишњих манифестација, а сам његов значај је што окупља талентовану дјецу и пружа им прилику да се покажу и остваре“, нагласио је Милошевић.

Директор Центра за информисање и образовање Требиње Манојло Ћук напоменуо је да је фестивал у протекле двије деценије обиљежио културни живот дјеце узраста до 12 година која су стремила да свој музички таленат јавно представе и потврде.

Од је подсјетио да су ранија издања окупљала не само требињску, већ и дјецу и региона, а већ у идућој години организатори ће барем дјелимично настојати да обнове такав формат фестивала.

„Да учествују и дјеца макар из општина наше херцеговачке регије и да то буде један наш регионални фестивал, за дјецу која у својим срединама немају прилику да се доказују на оваквим манифестацијама“, истакао је Ћук.

Учесник прва два издања „Звона“ - а и данас вокални интерпертатор Марија Нинковић истиче да су многе требињске генерације одрастале уз требињски дјечији фестивал.

„Овај фестивал постао је препознатљив музички бренд међу дјецом и младим а оно што га посебно чини значајним је што његује праву дјечији музику“, истакла је Нинковић.

Водитељ овогодишњег фестивала је Дарко Куртовић, а у ревијалном дијелу наступиће прошлогодишњи побједник Софија Брборић, учесник Ђурђевданског фестивала Милица Рајковић и финалиста тв-шоуа ЗМБТ Стефан Дебота.

Фестивал почиње у 19 часова, улаз је 1КМ а цијели износ од продатих улазница биће уплаћен у хуманитарне сврхе.

Р.С.