ТРЕБИЊЕ │ Од почетка 2018. године на адресу Полицијске управе Требиње стигла је само једна представка, односно жалба на рад полицијских службеника у вези са прекорачењем у примјеном физичке силе и средства за везивање – каже за Радио Требиње Жарко Лакета, начелник ове Полицијске управе.

Он додаје да жалба када стигне, предмет иде у унутрашњу контролу и утврђивање одговорности и оправданости прекорачења, односно да ли је полицијски службеник преко мјере и потребе користио средстава силе.

Он истиче да у овој години ниједан полицијски службеник није дисциплински кажњен - што значи да свака употреба силе је била у складу са законом.

Када полицијски службеник може употријебити силу, која су то средства силе прописана законом, шта тачно подразумијева употреба физичке снаге, само су нека од питања која смо поставили првом човјеку Полицијске управе Требиње.

Лакета наводи да полицијски службеник може употријебити силу када је то неопходно за заштиту људских живота и имовине, одбијања напада, савлађивање отпора и спречавање бјекства. Он је подсјетио на 12 средстава силе по Закону о полицији и унутрашњим пословима.

„На првом мјесту физичка снага, па службена палица, средства за везивање, за присилно заустављање, хемијска средства, ватрено наоружање, службени пси, водени топ, специјална возила, специјалне врсте оружја, експлозивне материје и средства на бази електрицитета“, каже Лакета и објашњава сам појам употребе физичке снаге.

„Ударце и друге вјештине одбране, односно борилачке вјештине којима се приморава на послушност лице које омета или спречава извршење службених радњи. Морам напоменути да наши полицијски службеници кроз своје редовне обуке раде и обуке из одређених борилачких вјештина“.

Према Закону о полицији и унутрашњим пословима, полицијски службеник може употријебити ватрено оружје у три случаја, а то су да: заштити свој живот и живот других лица, заштити себе и друга лица од наношења повреда опасних по живот и да спријечи извршење и лиши слободе извршиоца кривичног дјела тероризма, убиства, разбојништва и силовања.

Лакета наводи да употреба ватреног оружја није дозвољена ако би угрозила животе других лица, осим ако је то једини начин одбране од директног напада или опасности по живот као и да није дозвољена према малољетнику, осим ако је то једини начин одбране од директног напада или опасности по живот.

Такође, не може се користити против возила у покрету осим ако се то возило користи као средство за наношење повреда полицијским службеницима или другим лицима или ако је то неопходно ради спријечавања озбиљнијих или смртоноснијих повреда нанесених пуцањем из возила на полицијског службеника или друга лица.

Начелник требињске полицијске управе подсјећа да је полицајац који је употријебио физичку силу дужан да обавијести шефа смјене и дежурног руководног радника а непосредном руководиоцу достави писмени извјештај о употреби силе прије самог краја смјене.

Извјештај о употреби силе садржи одређене детаље као што је врста и начин пружања отпора, детаљан опис догађаја , врсту силе коју је примјенио полицијски службеник, врсту и степен повреде нанесене било којем лицу, да ли грађанин или полицијски службеник који су учествовали у догађају као и датум, вријеме и мјесто пружања медицинске помоћи повријеђеним, име и презиме и бројеви личних карата свједока догађаја.

Лакета закључује ову тему надом да ће разговори које води са медијима у наредном периоду дати још боље резултате.

„Надам се да ће нам у будућности грађани олакшавати рад и помагати нам а ми смо ту увијек за њих. Јер и по Закону, полиција је дужна да штити животе свих грађана”.

Сунчица Пешић