У Галерији Музеја Херцеговине вечерас је отворена изложба фотографија под називом "Херцеговина - нашим очевима, за покољења", аутора Александра Радоша и Предрага Черовића из Београда.

На педесетак изложених фотографија мотиви су различити – осим природних крајолика, старих кућа и грађевина, фотографисани су и манастири и културно-историјски споменици.

Пројекат снимања Требиња и околине двојица Београђана поријелом из Херцеговине  започела су прошле године, вођени жељом да кроз умјетничку фотографију прикажу љепоте овог краја, како би их најпосле овјековјечили и у књигу – фотомонографију Требиња и околине.

Радош каже да није дошао у Херцеговину - већ је суштином из Херцеговине.

„Ово је посвећено свима нама, да се подсјетимо какву љепоту имамо. Ја живим у Београду па сам долазио у више наврата да би се све забиљежило. И све са идејом - да се кроз фотографију увелича љепота Херцеговине“, каже Радош који додаје да слике приказују камен, воду и небо.

„То смо сви ми, рађамо се и умиремо са каменом, водом и са небом. То се носи у нашој души без обзира што не живим овдје. Ја нисам гост већ домаћи“, закључује он.

Предраг Черовић каже да је ово продајна изложба, али не због зараде - већ да би се пројекат наставио.

„Идеју имам одавно - као дуг према оцу и према Требињу у коме сам проводио сваки љетни распуст. Годину дана смо радили на пројекту. Радо ћемо наставити ако буду финансије дозволиле, у том смислу и јесте продајног карактера. Херцеговачка веза је нераскидива а веже мог колегу Александра и мене“, каже он.

Изложба је отворена до краја маја.

С.П.