Хиљаде миграната из Хондураса преšшле су границу са Мексиком и кренуле ка америчкој граници упркос упозорењу мексичких власти да ће депортовати оне без одговарајућих докумената и пријетњама предсједника САД Доналда Трампа да ће послати војску да затвори границу са Мексиком и обуставити помоћ појединим централноамеричким државама.

У дугом каравану миграната из Централне Америке, који се креће кроз Мексико ка САД, на хиљаде мушкараца, жена и дјеце који бјеже од сиромаштва и насиља у Хондурасу, наводи "Глас Америке".

Један од њих је и Енрике.

"Мексичке власти би требало да нам дозволе да прођемо и да нас подрже. Не долазимо у Мексико, већ идемо у САД. Треба нам превоз. Можемо без хране три дана, то није проблем. САД би требало да нас пусте да радимо, само шест година. И то је то", казао је Енрике.

Наводи се да су мигранти границу Гватемале и Мексика током викенда прешли илегално, а сачекале су их стотине припадника мексичке федералне полиције. Да би избјегли блокаду, поједини су одлучили да пливају до мексичке територије.

"Ризиковали смо животе да бисмо прешли ријеку, јер у Хондурасу нема доброг живота. Нема будућности", рекао је Мајкол из Хондураса.

Мексичке и америчке власти затражиле су од миграната да прво поднесу захтјев за азил у Мексику.

Међутим, већина је, у страху од депортације, одлучила да настави пут ка Америци, упркос претњама предсједника Трампа да ће их на граници сачекати војска.

"У каравану има опасних криминалаца, али ћу затворити границу прије него šто уђу у земљу и ангажовати војску", навео је Трамп.

Амерички предсједник је написао на Твитеру и да ће Вашингтон почети да укида или значајно смањује помоћ Гватемали, Хондурасу и Ел Салвадору, јер нису спријечили мигранте да напусте те земље и илегалну дођу у САД.

Трамп оптужује демократе за прилив миграната

Глас Америке наводи да је Трамп за караван оптужио опозиционе демократе двије недјеље уочи кључних конгресних избора да отворено позивају милионе илегалних миграната да крше законе САД, нарушавају границе и преплављују земљу.

Наводи се да демократе, пак, критикују Трампову администрацију због лошег третмана миграната.

"Шта се забога догађа у Америци? Отимају бебе из мајчиних руку на граници. Шта радимо? У шта смо се претворили?", упитао је бивšи потпредсједник САД Џо Бајден.

Поједини мигранти већ су одустали. Према процјенама, око 2.500 вратило се кући.

Међутим, хиљаде су и даље одлучне да нађу пут до САД, упркос тешким условима који пријете да прерасту у хуманитарну кризу, закљујује Глас Америке.

Танјуг