konferencija-klimatske-promjene-3.JPG (138 KB)

„Kлиматске промјене: ризици и заједничко дјеловање у региону“ тема је друге Међународне конференције о климатским промјенама, која се данас одржава у Требињу, у организацији Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, у сарадњи са Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Српске у ЈУ „Екологија и безбједност“ Требиње.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић истиче да регион, кроз размјену знања и добрих пракси, заједнички мора наћи одговоре на све израженије нежељене посљедице климатских промјена.

Иако су климатске промјене платенарни проблем а њихови узрочници висикоиндустријализоване земље, свака заједница, коликогод била мала, мора дати свој допринос, напоменула је министар Голић.

konferencija-klimatske-promjene-1.JPG (98 KB)

Као посљедица климатских промјена, додала је она, у Српској су у посљедње двије деценије евидентиране 23 природне непогоде, а штете се мјере стотинама милиона долара.

„Узмите све суше и поплаве од 2000 године, а да не говоримо о изгубљеним људским животима. Нема новца којим се то може мјерити. Знате и да је цијели један буџет Републике Српске морао бити усмјерен на рехабилитацију свега што су климатске промјене узроковале кроз катастрофалне поплаве 2014. године“, подсјетила је Голић.

Голићева је истакла да Српска већ примјењује конкретне мјере смањења ризика, те да је само кроз пројекте енергетске ефикасности - која штеди енергенте и смањује ниво емисије штетних гасова - министарство успјело да обезбиједи значајна бесповратна средства међународних организација.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију, која је и отворила другу конференцију о климатским промјенама, казала је да ће она постати традиционална, те најавила учешће већег броја међународних експерата на трећем скупу који ће у Требињу бити организован на јесен наредне године.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић казао је да је конференција о климатским промјенама прилика да нам међународни експерти из ове области дају смјернице - шта је неопходно урадити како би се смањили њени непожељни ефекти.

konferencija-klimatske-promjene-2.JPG (114 KB)

„Требиње данас практично има два годишња доба – љето и зиму. То доноси и разне врсте елементарних непогода – љети проблеме са пожарима, а евидентне су и поплаве. Главна порука скупа је да једино заједно можемо да наступамо, удружимо и средства и знање да би у наредном периоду било и мање штете од посљедица климатских промјена“, напоменуо је Ћурић.

И државни секретар у Министарству за заштиту природне средине Републике Србије Иван Карић напомиње да је важност скупа у Требињу - заједничко дјеловање у региону, јер проблем који је све евидентнији захтијева заједничку стратегију прилагођавања и промјене технологија.

„Морамо да припремамо и нашу пољопривреду и наше економије за климатске промјене. Можда ћемо морати да размишљамо и у промјени култура које се узгајају, можда и о једном новом економском моделу“, напоменуо је Карић. 

konferencija-klimatske-promjene.JPG (179 KB)

Срђан Тодоровић, директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС, рекао је да је мисија фонда провођење мјера и пројекта прилагођавања климатским промјенама, које погађају све сегменте живота, а како би се ублажили сви нежељени ефекти на стање у друштву.

„Искористили смо прилику да данас са градоначелником говоримо и о будућим заједничким пројектима Владе РС и Града Требиња у области унапређења система управљања отпадом и енергетске обнове јавних објеката, а фонд је у том смислу главни финансијски механизам Владе за наплату накнада од загађивача и финансирање мјера“, истакао је Тодоровић.

Он је подсјетио да је кроз програм енергетске обнове објеката раније реконструисана зграда Болнице Требиње.