NSRS1 TREBINJE | Od sedam redovnih mandata koliko hercegovačka izborna jedinica daje u Narodnu skupštinu RS, tri će najvjerovatnije pripasti SNSD-u, dva koaliciji SDS-PUP-SRS RS, a po jedan PDP-u i NDP-u.
Šef izbornog štaba SNSD-a u Trebinju i predsjednik Izvršnog odbora GO SNSD-a Vladislav Vladičić rekao je za RT da je lista ove stranke za Narodnu skupštinu RS osvojila tri redovna poslanička mandata u izbornoj jedinici 9.
On je dodao da će poslanici SNSD-a iz Hercegovine, kao kandidati sa najviše pojedinačnih glasova unutar liste, u novom sazivu biti Luka Petrović iz Trebinja, kandidat nevesinjskog odbora stranke Ilija Tamindžija, te najverovatnije Srđan Milović iz Gacka, koji ima najveće izglede da ostvari treći rezultat među kandidatima SNSD-a.
Predsjednik Gradskog odbora SDS-a Trebinje Vidomir Begenišić za RT je rekao da je lista predvođena ovom strankom siguran posjednik dva redovna poslanička mandata iz hercegovačke izborne jedinice. On je dodao da je izvjesno novi mandat osvojio aktuelni narodni poslanik SDS-a Vukota Govedarica iz Gacka, ali i da je još rano govoriti o tome kome će pripasti drugo osvojeno poslaničko mjesto ove stranke. Nezvanično saznajemo da realne izglede u trci za drugo mjesto na listi ima kandidat trebinjskog SDS-a dr Branko Butulija.
U Gradskom odboru PDP-a Trebinje za RT je potvrđeno da je ova stranka osvojila jedan poslanički mandat u izbornoj jedinici 9, te da je najviše glasova birača PDP-a pripalo nosiocu liste ove stranke Slavku Vučureviću, ispred Zorana Pologoša, kojeg je takođe kandidovao trebinjski odbor stranke.
Pologoš bi mogao biti poslanik PDP-a iz Hercegovine ukoliko Apelacioni sud potvrdi odluku Centralne izborne komisije BiH o eliminaciji Slavka Vučurevića sa kandidatske liste, ali i u slučaju da sud odluči drugačije – ako Vučurević ostane pri ranijem stavu da će kao gradonačelnik mandat prepustiti narednom kandidatu po broju glasova sa liste.
Ispred NDP-a mjesto u poslaničkim klupama osvojio je kandidat iz Foče Zdravko Krsmanović, potvrdio je za RT potpredsjednik NDP-a Slobodan Šaraba.
R.S.