radnici.jpg (106 KB)

БиХ сваког дана напусте минимално 43 радника, што потврђују и најновији подаци Агенције за рад и запошљавање, према којима је само за девет мјесеци ове године у Њемачку и Словенију отишло више од 11.600 радника.

Ипак, ови бројеви су вјероватно далеко већи, с обзиром на то да Агенција за рад и запошљавање БиХ не посједује комплетне податке о томе колико је наших радника укупно отишло да ради у ове земље Европске уније.

- Сва запошљавања у Словенији одвијају се путем наше агенције, док за Њемачку имамо дозволу за посредовање само особа са завршеном средњом медицинском школом општег или педијатријског смјера, које имају положен стручни испит у БиХ и знање њемачког језика на минимум Б1 нивоу, према европском референтном оквиру за језике - навели су у Агенцији за рад и запошљавање БиХ за “Глас Српске”.

Истакли су да је од почетка ове године па до 30. септембра у Словенији посао добило 11.099 радника из БиХ, док је у Њемачкој запослено 512 медицинских радника.

Домаћи привредници страхују и да ће либералнији закон о запошљавању радника из земаља које нису чланице ЕУ, а који је прије неколико мјесеци усвојио њемачки парламент, утицати на још већи одлив радне снаге са ових простора.

Велика новост према том новом закону, који ће бити у примјени од почетка идуће године, је то што ће они са стручном квалификацијом и прије самог запослења моћи боравити шест мјесеци у Њемачкој док тамо траже посао, а услов је да се у том периоду могу сами издржавати.

Тако овај закон пружа шансу свим радницима, без обзира на то да ли се њихово занимање налази на листи дефицитарних њемачке Агенције за запошљавање, као што је то случај сада.

Захваљујући новим прописима њемачки послодавац који жели запослити радника који не долази из неке од земаља ЕУ више неће морати доказивати да на тржишту Уније није успио пронаћи адекватну радну снагу.

Проблема на домаћем тржишту рада све више су свјесни и надлежни у Републици Српској, због чега су покренуте разне активности, да би се радници задржали на овим просторима. Једна од њих је и најава повећања плата, за коју се залажу и Влада Српске и синдикати.

Визе и дозволе

У њемачкој амбасади у Сарајеву истакли су раније да су грађанима БиХ лани издали 15.000 виза, док статистичке евиденције Министарства унутрашњих послова Словеније показују да је дозволе за рад и живот у овој земљи у мају ове године имало 71.112 грађана из БиХ, а само прошле године ова земља је нашим људима издала и 25.745 боравишних дозвола.