Градоначелник Требиња Мирко Ћурић  данас је примио учеснике овогодишњег сазива Међународне умјетничке колоније „Коло 2019“, са којима је током свечаног дружења размијенио утиске о четвртом окупљању умјетника региона у граду на Требишњици.

Ћурић је истакао да ће Град Требиње и у наредном периоду подржати ову стваралачку манифестацију.

„Претходних година се говорило да је Требиње једна лијепа слика коју треба само урамити,  колонија је један од тих доказа. Јер ако ово о нашем граду кажу људи који су умјетници и најбоље се разумију  у то, онда немате разлога да сумњате“, навео је Ћурић.

Миомир Мишо Вемић, академски сликар из Никшића је истакао да је „Коло“ диван примјер одличне сарадње локалне власти и културних радника.

„Музеј Херцеговине је покретач, замајац свих културних дешавања и драго ми је што се све ради у интеракцији са представницима власти. Док представници власти не предузму, на неки начин, и моралну и финансијску подршку, нема напретка. Задовољство је видјети једну овакву сарадњу. Ја сам срећан као да се ради о мом граду“, навео је Вемић своје импресије.

Ивана Грујић, директор Музеја Херцеговине каже да је радује што су отворили њихову институцију тако да не буде само чувар културно-историјског блага и насљеђа него и мјесто гдје се стварају умјетничка дјела.

„У тој стваралачкој енергији учествују и грађани Требиња и нарочито смо поносни на аукцију слика коју сваке године спроводимо јер на тај начин наши умјетници, који имају оплемењену умјетничку душу, показују племенитост људске душе и подстичу и друге и грађане Требиња да будемо племенити, а умјетност и култура су начини и пречица ка оном најљепшем у човјековом бићу“, истакла је Грујићка.

На синоћњој  хуманитарној аукцији слика  прикупљено је око 5.000 КМ, а цјелокупни износ биће уплаћен за лијечење дјечака Матије Дармановића из Требиња, који болује од церебралне парализе и епилепсије.

За хуманитарну аукцију своје радове је приложило 26 умјетника, учесника овогодишњег сазива „Кола“, као и неколико учесника претходних колинија,па је у понуди  било више од 50 умјетничких дјела.

У оквиру Четврте међународне умјетничке колоније у Музеју Херцеговине сутра у 20 часова, биће отворена изложба „Коло 2019“, додијељене награде и захвалнице, након чега ће бити и концерт градског хора „Трибунија“.

Д.Р.