Предузеће Аеродроми Србије доо расписало је тендер за израду планске и пројектно-техничке документације за градњу Аеродрома Требиње, пише еКапија.

aerodrom_160715_tw630.jpg (117 KB)

Према пројектном задатку, локација планираног Аеродрома Требиње је око 14 км западно од центра града Требиња, у близини места Талежа у Републици Српској.

Надморска висина референтне тачке аеродрома је око 266 м, а комплекс аеродрома треба да обухвата око 282 ха, без приступних саобраћајница.

Како је наведено у тендерској документацији, објекти нискоградње које је потребно планирати, пројектовати и изградити на аеродрому су полетно-слетна стаза, стазе за вожњу, платформе, хелидром, техничке платформе за аеродромску опрему, сервисне сабраћајнице, периметарски пут и друге интерне саобраћајнице, затим спасилачко-ватрогасни полигон, паркинг за посетице и запослене на аеродрому, као и приступне саобраћајнице и партерно уређење.

Од објеката високоградње градиће се терминална зграда, торањ контроле летења, ватрогасна станица, карго терминал, складиште горива са претакачком и пумпном станицом, гаража за смештај аеродромске опреме и средстава, терминал пословне авијације, хангар за ваздухоплове пословне авијације, ограда периметра аеродрома и помоћни објекти.

Дужина полетно-слетне стазе има два варијантна решења - 3.000 м и 3.500 м, а пројектант ће инвеститору понудити једно од њих. Њена планирана ширина је 45 метара.

Када је реч о терминаној згради, планирани број путника у вршном сату је 1.100 (550 у доласку + 550 у одласку), док ће чекаоница за пословне путнике имати свој посебан гејт и биће капацитета минимално 20 путника.

У плану је и терминал пословне авијације капацитета за истовремену опслугу минимално 4 лета ваздухоплова кодног слова Б, који ће се градити у другој фази изградње аеродрома, као и хангар за ваздухоплове пословне авијације капацитета за истовремени смештај минимално 3 ваздухоплова кодног слова Б.

Хелидром ће се такође градити у другој фази изградње аеродрома, поред платформе генералне авијације и терминала пословне авијације, а биће намењен за потребе хитног медицинског транспорта, трагање и спасавање и пословне летове.

Прогнозирани број авио-операција од 2023. до 2037. износи 53.728 летова авиона величине до Ербасовог модела А321 (највећи ускотрупни).

Додаје се да објекти нискоградње и високоградње на аеродрому треба да буду опремљени одговарајућим електро-енергетским, против-пожарним, информационим, телекомуникационим, водоводним и канализационим системима, као и системима за климатизацију, грејање и хлађење, затим расветом и системом светлосног обележавања, радио-навигационим и метеоролошким системима, системима за контролу приступа, даљинско управљање и надзор, тракастим транспортерима и другим специјализованим системима неопходним за функционисање цивилног ваздушног саобраћаја на Аеродрому Требиње.

- С обзиром на специфичност терена на којем се планира изградња аеродрома (крашко поље), понуђач је у обавези да извршити и инжењерскогеолошке, геотехничке, геомеханичке и хидролошке истражне радове и припреми неопходне елаборате за даљу реализацију пројекта – наводи се у тендеру.

Рок за подношење понуда је 17. мај, а више детаља погледајте ОВДЈЕ.

Градња Аеродрома Требиње је заједнички пројекат Србије и Републике Спрске, а финансијер ће бити Србија, која ће и газдовати аеродромом.

Како је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић најавио крајем прошле године, почетак градње Аеродрома Требиње очекује се почетком другог квартала ове године, за шта је, како је рекао, у буџету предвиђено пет милијарди динара.

Према најави градоначелника Требиња Мирка Ћурића из марта ове године, аеродром би требало да заживи у наредних годину дана.

По изградњи аеродрома, од Београда до Требиња би се авионом стизало за око 40 минута.