Parastos 1.jpg (901 KB)

На гробљу у Подгљивљу јутрос су, у новоизграђену заједничку гробницу са спомен-обиљежјем, положени посмртни остаци придворачких мученика, који су одлуком Сабора Српске православне цркве проглашени светим.

Kоначан смирај, након 81 годину, нашли су мошти светих придворачких мученика Лазара Kукурића, Јова Маџара, Божа и Милорада Пиџуле, Ђорђа и Благоја Ћурића и Алексе Соколовића.

Посмртни остаци још шест убијених смирај су раније нашли у породичним гробницама.

Свету архијерејску литургију служио је епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије са свештенством епархије, а полагању посмртних остатака, поред потомака убијених и бројних грађана Требиња, присуствовали су и градоначелник Требиња Мирко Ћурић и предсједник Скупштине града Драгослав Бањак.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије рекао је након службе да се ови преци, који су пострадали невино и часно само зато што су били Христови и православни, нису постидјели кад су дошли пред лице Божије.

"Тако и ми да живимо, да се не бојимо ничега осим гријеха", рекао је владика Димитрије који је истакао да је људска слобода у томе да се свој крст носи достојно људског образа и части.

Жељко Шакота, потомак страдалог Бошка Шакоте, рекао је новинарима да је су му данас осјећања помијешана, да је тужан што се 81 годину чекало, али је срећан што је споменик напокон подигнут и захвалан је свима који су томе допринијели.

Parastos 3.jpg (636 KB)

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је овај догађај најзначајнији за породице и потомке страдалих, наводећи да је град издвојио значајна средства из буџета за изградњу споменика.

"То су угледни домаћини који су страдали само зато што су били Срби. Ништа друго нису имали као кривицу", рекао је Ћурић и додао да то треба да памти ова, али и млађе генерације.

Parastos 2.jpg (1.07 MB)

Предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак рекао је да су данас, послије више од 80 година, посмртни остаци придворачких мученика достојно сахрањени.

Бањак је подсјетио да је у јулу 2019. године на овом локалитету извршена ексхумација остатака страдалих у Придворачкој јами, а узорци њихових костију су упућени у Завод за судску медицину Републике Српске.

"У међувремену, смо израдили пројекат, затим прво изградили крипту, потом споменик, а прије неколико мјесеци у чеони дио споменика уграђен је мозаик. Kоначно, након тачно 81 године кости су положене поново у ову гробницу, на мјесту гдје су првобитно почивале", рекао је Бањак.

Parastos 5.jpg (975 KB)

Полагање посмртних остатака придворачких мученика у новоизграђену гробницу организивали су Град Требиње, Црквена општина Требиње и потомци придворачких мученика.

У Придворцима усташе су у ноћи 23. на 24. јун 1941. године убиле и у јаму бациле 13 Срба. Са мјеста стратишта тројица Срба успјела су да побјегну и упозоре остало становништво.

На иницијативу потомака страдалих Срба из Придвораца 2006. године подигнута је спомен-капела уз Придворачку јаму.

Parastos 9.jpg (431 KB)

Parastos 7.jpg (854 KB)