Једна од мјера заштите од вируса корона, а која још увијек траје, је обавезно ношење заштитних маски. С обзиром на чињеницу да су оне за једнократну употребу врло брзо нестале са рафова свих апотека у граду, грађанство је кренуло у потрагу за платненим, вишекратним. Домишљате жене су врло брзо узеле ствар у своје руке и извукле давно заборављене Сингер и Багат машине за шивење те памучна платна која се могу откувавати и рјешење је било на помолу. Међутим, послије дуготрајнијег ношења маски, почеле су жалбе. Проблем су биле уши. Док су се једни шалили да ће оклемпавити, други су имали проблем са жуљањем, главобољом, притиском на уши... И то не само код нас већ широм свијета. Тај проблем је врло брзо ријешио дванаестогодишњи дјечак Quinn Callander из канадског града Ванкувера који је измислио копчу за маску и назвао је Ear Saver.

Видјела је то на интернету наша суграђанка Ивана (Судар) Курешевић, академска сликарка, која се удајом преселила у Шамац и исте секунде пожељела да копчу за заштитну маску прилагоди нашем тржишту.

kopca.JPG (846 KB)

„Седмицу дана након што је нашу земљу погодила економска криза условљена Covid 19 вирусом, супруг и ја смо покушавали пронаћи рјешења и производе који би нашу фирму (Штампарија КУЛА - Шамац) одржали у послу. У разговору са нашим суграђанима, а нарочито са медицинским радницима, схватили смо да је један од највећих проблема дуготрајног ношења заштитних маски бол у ушима и допала нам се идеја о справици која ће смањити притисак на уши. Сама идеја, као што знаш, концепт копче за маску није наш, већ га је измислио дванаестогодишњи дјечак из Ванкувера Quinn Callander и назвао га је Ear Saver. Његово рјешење изгледа другачије. Намијењено је за 3D принтере и врло брзо је постало хит у свијету. Људи из свих земаља који посједују такву опрему одмах су почели да их праве и унапређују дизајн. Ми нисмо имали 3D принтер тако да смо одлучили дизајнирати рјешење које је било прилагођено нашим машинама, серијској производњи и материјалима који су нам били доступни. Промијенили смо принцип на ком се каче маске за копчу, поједноставили дизајн и редуцирали материјал и вријеме израде. Осим саме копче, дизајнирали смо и веома практична паковања која штеде материјал, а пружају довољно информација о производу, инструкције о употреби и одржавању“, започиње наш разговор Ивана, која је по професији академски сликар, дипломац Ликовне академије у Требињу.

Курешевићима је требао само један дан да осмисле и дизајнирају комплетан производ, а много више времена да га „избаце“ на тржиште. Схватили су да то не могу учинити сами па су почели да се распитују како и шта треба урадити да би копча стигла до крајњих корисника у све крајеве Босне и Херцеговине.

„Након што смо добили неколико препорука за R&S d.o.o. Сарајево, контактирали смо их и пресретни смо што су позитивно реаговали на овај производ и што су одлучили да нам буду партнери. Реално гледајући, била је потребна храброст да се на тржиште избаци производ чија алтернатива не постоји. Нисмо знали како ће људи реаговати. Сем тога, схватили смо да уз копчу морамо осмислити упутство за употребу које ће стајати на паковању. Проблем нам је била и цијена. Нисмо знали чиме да се водимо у одређивању цијене. Зато помињем сарајевску фирму R&S d.o.o. чији су власници били и више него експедитивни и сусретљиви и зато је њима припала улога ексклузивног дистрибутера за БиХ тржиште“.

Прве копче Ивана и њен супруг су донирали запосленима у Дому здравља у Шамцу, Црвеном крсту Шамац, Црвеном крсту Босне и Херцеговине те запосленима у локалним радњама, пошти...

„Тренутно се копче могу купити само у велепродаји R&S d.o.o. Сарајево јер је пут до малопродајних продавница и апотека дуг. За сад их купују фирме које желе олакшати обавезно ношење маски својим радницима. Јављају се и болнице чији су директори већ препознали нашу идеју. Људи су генерално заинтересовани, али нам је одмах било јасно да ће са малопродајним објектима то ићи спорије. Код нас за све што је ново постоји доза скептичности. Да смо осмислили нову верзију био ког другог употребног предмета који већ постоји на полицама, све би то ишло много брже. Овако је на нама, прије свега, да упознамо људе да рјешење за такав проблем постоји и да им стварно може олакшати свакодневицу“.

По Иванином мишљењу многобројне су предности кориштења копче за маску: чува уши од притиска те је савршен избор за дуготрајно ношење медицинске маске, лагана је, еластична и дизајнирана тако да чврсто држи маску и спријечи клизање, прикладна је за дјецу и одрасле, направљена је од висококвалитетних материјала који се могу рециклирати и уз правилну дезинфекцију сигурна је за вишекратну употребу и посљедње, али не и мање важно, производ је осмишљен и произведен у Босни и Херцеговини.

„И послије пандемије планирамо наставити производњу копче јер смо мишљења да би производ могао бити занимљив не само медицинарима већ рецимо и људима који раде у прехрамбеној индустрији, онима који раде са бојама и лаковима и слично те да би се зато могао наћи на полицама у многим маркетима. Због тога смо, при дизајну паковања, водили рачуна и о томе да горњи дио паковања има усјек који му омогућава да се по принципу вјешалице закачи на сталке у продајним мјестима. Хтјели смо да копча свима буде доступна и због тога смо одредили врло повољну цијену без обрзира што на нашем тржишту не постоји ниједан други производ за исту намјену“, истиче Ивана, која је и у Требињу била препознатљива по изради сувенира са мотивима нашег града, али још више по оригиналном накиту.

Кроз осмијех нам прича да Посавина није ништа мање инспиративна од Херцеговине те да је наставила да се бави свим оним што воли, а њене љубави се могу сврстати у примијењену умјетност. Костимографија, графички дизајн, продукт дизајн, модни дизајн, сувенири... дисциплине су у којима може да остави лични ликовни израз, а да крајњи производ у сваком случају буде примјењив, користан и употребљив.

2.jpg (823 KB)

1.jpg (862 KB)

Кад купите Иванине минђуше добијете и мапу БиХ са мјестом њене инспирације

„Пут који сам одабрала је мало трновитији, али истовремено интересантнији. Покушавам да остварим директан однос са крајњим потрошачем. Уложила сам новац у машине. Посао у коме стварно уживам је мој бренд Ivy Q Студио. Моји производи су углавном одрживи модни додаци надахнути културном баштином, али са одважним савременим дизајном. Израђени су комбинацијом ласерске технологије и традиционалне производње. Правим их од рециклираних материјала из разних индустрија. Тренутно је Ivy Q студио само пројекат унутар породичне фирме, али који има тенденцију да се осамостали“, сигурна је у свој наум ова Требињка чије се жеље и планови већ одавно остварују.

Ивана (Судар) Курешевић је оптимиста. У свему што ради па и у нашем разговору. Убијеђена је да ће се људи након пандемије окренути практичним, иновативним, квалитетнијим и еколошким производима... Вјерује да је на њеним колегама, дизајнерима, одговорност да ослушкују тржиште те да буду спремни да у датом моменту понуде права рјешења за проблеме који долазе... рјешења - наша, домаћа, произведена у Босни и Херцеговини.

Културно насљеђе на минђушама

Инспирацију за накит Ивана проналази у богатом културном насљеђу наше земље. Споменици, археолошка налазишта, стећци... само су неки од мотива које можемо примијетити на минђушама. И опет оригинално паковање у коме се уз накит налази мапа БиХ са уцртаним локалитетом који је инспирисао ову умјетницу.

ПРОИЗВЕДЕНО У БИХ!

Од 25. јануара до 7. марта Ивана је у групи од 12 умјетника из цијеле Босне и Херцеговине излагала своја мала ремек дјела у Etihad Modern Art галерији у далеком Абу Дабију, а у марту ове године CHWB – (Cultural heritage without borders) је у својој публикацији "MADE OF BIH" уврстио Ivy Q Студио као један од 58 примјера предузетништва који својим радом промовише културно насљеђе.