Благодети козјег млијека препознате су од давнина у исхрани, али и у козметици, посебно у изради сапуна. Потребно је пронаћи идеалну формулу која ће уз додатке љековитих трава и смисао за естетику, бити основ за производе изузетног квалитета и елеганције. Када их прави заљубљеник у природу и професионалац у позиву медицинске сестре, онда настају сапуни попут колачића и цвјетова, инспирисани чиме другим, него дјетињством и боравком на селу. Баш такве, оригиналне препарате, под слоганом „Зорја“, заједно са родитељима, Зорицом и Радивојем Шегрт, прави Јелена Ђокић, мајка двоје дјеце, већ 20 година запослена у требињској Болници.

Јелена Ђокић и козји сапуни.jpeg (356 KB)

Заљубљеник у све што природа нуди, са инстинктом да је ослушкује, изради сапуна посвећена је скоро годину и по дана. Ради оно што воли и како каже, поред испробане и усавршене рецептуре, љубав је њен главни састојак. До сада је направила преко 40 врста сапуна, ниједан налик другом, створивши и те како примјењиву козметичку палету.

 „У Требињу живим и радим, а сваки слободан тренутак одлазим у Аранђелово, код родитеља, мени омиљено мјесто са најљепшом природом и успоменама. Мој деда је сакупљао љековите траве, знање пренио на оца, од кога сам много тога и сама научила. Родитељи читав живот узгајају домаће животиње и праве разне органске производе, а козе расе Алпина са веома квалитетним и љековитим саставом млијека понукале су нас да направимо здраву козметику, природан производ за његу коже. Свако од нас има своје задужење, сличног смо укуса и јако добро се надопуњујемо па нам рад представља најљепше породичне тренутке“, започиње са нама Јелена причу о властитом бренду, за који се још увијек није одлучила да га пласира на тржиште.

301B2019-9A02-4635-87F2-2E45641B2C1B.jpeg (313 KB)

Ово јој је прије свега хоби, а радећи нешто за себе и у чему ужива, јасно је зашто су њени сапуни толико посебни. Не само јер снове остварује у најљепшем тиму, него и због чињенице да чини одличну ствар и зарад личног задовољства.

Сваки сапун обогатила је другачијом, пажљиво осмишљеном нотом. Употпуњени копривом, рузмарином, куркумом, црвеном паприком, медом, наранџом, лавандом и многим другим додацима и етеричним уљима, чине право мало благо за кожу. Основу, поред козјег млијека богатог витаминима и минералима, по храњивости често поређеног са мајчиним, чине и четири врсте уља – маслиново, кокосово, рицинусово и палмино. Све остало, рече нам, ствар је маште.

6EE4BEF5-FA5B-4A7B-BEAC-FFAD4487E614.jpeg (537 KB)

„Ни сама нисам знала колико се могу играти правећи сапуне док се у то нисам упустила. Трудим се да се не понављам па истражујем нове начине израде и декорисања. Додајем зачине, биље и етерична уља, а сви сапуни су ручно рађени хладним поступком производње, од природних састојака без парабена, сулфата и вјештачких производа. И уља су од наших пријатеља који их производе. Припремљену основу од млијека и уља остављамо у калупима 24 сата, а затим их сијечемо по жељи и чекамо док се не изврши сапонификација. Тек када се осуше спремни су за употребу“, објашњава процес израде, који траје отприлике мјесец дана, захтијевајући доста педантности и вођења рачуна о сваком детаљу.

И сама база увијек се наново припрема па је важно имати стрпљења да се сви састојци правилно мијешају и стапају у компактну масу. Након тога на ред долази Јеленин омиљени дио, украшавање. И управо ту креће права магија разиграности, идеја, детаља.  

За сапуне користи све што нађе у природи, а боје добија од сушених биљака кафе, какоа, црвене паприке, цимета, куркуме, активног угља, наранџе, лимуна, коприве, рузмарина, меда и тако редом. Сваки одише мирисом састојака од којих је направљен, али и различитом намјеном.

F1C7AA2E-E236-406B-9ACB-F752B4E2E285.jpeg (463 KB)

Сапуни разних облика и боја - спој маште и разиграности

„Сапуни на бази козјег млијека генерално су добри за екцеме, псоријазу, дерматитис, за пубертетске бубуљице. Од сушене коре наранџе и лимуна одлични су као пилинг за лице, а од куркуме за промјене на кожи од болних вена. Користим и смиље, кантарион, цимет, мак, уље еукалиптуса, заправо све што знам да је здраво за његу коже“.

Да би се неутралисао интензитет козјег млијека, а сапуни имали лијеп мирис, превладавајућу улогу у производњи имају етерична уља те је варијација на тему прегршт. Као и у сваком другом послу и овдје су знање и искуство незаобилазни како би се добио квалитет и од природе искористило оно најбоље.

„Мој отац тачно зна када је одређено вријеме за бербу љековитог биља и како се суши. Мама и ја смо задужене за израду и декорацију. Много ми је битно окружење у којем радим и што све троје волимо овај посао. Радујем се изради сапуна, то ме опушта, а декорисање ми је најзанимљивије, кад нешто замислим и успијем да одрадим, онда сам баш срећна. Постоји, наравно и друга страна медаље, када не испадне како треба. И то се догоди, али то је добро, да схватим гдје сам погријешила и да на грешкама учим“.

МЕЛЕМ ЗА КОЖУ ИЗ ЈАДРАНСКОГ МОРА

63086E79-CACD-4EA0-8D19-C0C0181DC1AA.jpeg (232 KB)

Морска спужва своју примјену одавно је нашла широм свијета у луксузним козметичким третманима. Код нас се још увијек не користи у толикој мјери, иако врста најбоља за његу коже живи управо у Јадранском мору. Била је препозната међу старим Грцима као одлично хигијенско средство, Римљани су их користили за сликање, а у средњем вијеку имала је важну примијену у медицини због високе концентрације јода. Овакав препарат из природе Јелени није промакао.     
„Јадранска спужва је живи организам из дубине мора, има способност регенерације и не може се уништити, а ваде је стручњаци за то обучени. Набављам је у Дубровнику и у сапун је стављам још у течној фази израде, како би након сушења спужва остала на површини. Има антибактеријска, антивирусна својства, не скупља бактерије и дуже траје од обичних. Веома је њежна и може се користити и за бебе, а рок јој је годину дана од прве употребе. Спужва у сапуну ствара кремасту пјену приликом купања, остављајући кожу свиленкастом. Мени прилично занимљив дио рада са сапунима!“

С обзиром да јој идеја не мањка и да непрекидно има нове, своје производе је тестирала како би се увјерила у њихову хигијенску исправност. Мотив јој је да се у будућности овим озбиљно бави те с тога жели да све буде у складу са прописима.

8A82E825-B040-4AAC-B431-6B8AE922215C.jpeg (322 KB)

Природни сапун од козјег млијека и меда, идеалан за осјетљиву и суву кожу

„Досадашње анализе показале су да је све исправно. То ми је додатни подстрек да наставим производњу, као и позитивне рекације свих који су пробали и били задовољни. Сапуни су заиста безбједни, моја дјеца их користе, цијела породица. Имам и дјечију колекцију за бебе на којој сам почела да радим“, каже Јелена, која има бројне планове, чак и да се можда једног дана удружи са братом и снахом који, такође у Аранђелову, израђују мелеме од козјег лоја, уља, полена и пчелињег воска.

DADE49AA-E376-4908-A845-6CA0C7F609DB.jpeg (316 KB)

Јелена са родитељима Радивојем и Зорицом Шегрт

Све што нам је рекла, говори да се ова прича овдје на завршава, него можда тек почиње. Јер, ово је прије свега прича о породици, о људима који не презају од рада и не праве компромисе са изговорима, због чега је њихова посвећеност најљепша страна цијеле замисли. И то је кључ који ову иницијативу чини комплетном.     

„Једни другима смо велики ослонац и то ме покреће. Да бих радила квалитетно била ми је потребна опрема. Нешто сам наручивала сама, а велики дио тога послао ми је брат који живи у Америци. Његова подршка и то што је увијек ту за све нас највише ми значи. Много тога ми је обезбиједио да бих овим могла да се бавим и бескрајно сам му захвална! Освијестио ме је и колико је у свијету цијењена природна козметика, што ми је био мотив више да у свему истрајем. Дубоко вјерујем да се требамо окренути природи и природа ће нам узвратити!“

СВОЈЕВРСНА ПСИХОТЕРАПИЈА

F9AA3F81-60D4-4F51-B5E9-3FF1FD494CA4.jpeg (452 KB)

Козји сапун са додатком коприве: чисти, храни, јача кожу, подстиче регенерацију
„Кожа је наш највећи орган и апсорбује чак 60 одсто свега што на њу ставимо. Истражујући, видјела сам да мало водимо рачуна како се његујемо и то ме још више заинтересовало да смишљам нове идеје. Сваки сапун волим, а омиљенији су ми са копривом, са сушеним зачинима у праху, од меда и млијека, што је врхунска комбинација, као и од мирисног уља чоколаде. Обожавам дио са украшавањем, проведем сате, а не осјетим колико сам радила. У вријеме короне, када је Грудно одјељење било у Ковид режиму, израда сапуна ме спасила. Након сати и сати под скафандерима, маскама и константном напору, колега психотерапеут ми је рекао да сам срећна што имам село и прилику да на овај начин елиминишем сав нагомилани стрес. И заиста, мени је ово најбоља психотерапија!“

Са свијешћу да је природна козметика деценијама уназад високо рангирана широм свијета те да уз препарате афирмисаних козметичких кућа представља незамјенљиве брендове малих домаћинстава, ова тридесет осмогодишња жена тек је на путу остварења својих снова. Не недостаје јој жеље и инвентивности да од домаћих сировина креира најфиније сапуне, а затим да својим оригиналним брендом, у догледно вријеме, евентуално, доприносе и развоју свог Аранђелова, које толико воли. Вјерујући у будућност природне козметике, вјерна коријенима и свему што по  насљеђу носи, припада онима који нам пулс природе с љубављу дарују!