20201122143933_632994.jpg (92 KB)

"Крајишка кућа", препознатљиви бренд града, идуће године биће отворена и у Требињу, Београду и Новом Саду, потврдио је за "Независне" Драшко Илић, директор Центра за развој пољопривреде и села, установе која руководи "Крајишком кућом".

Према његовим ријечима, ово је један од најзначајнијих пројеката Центра који ће значајно повећати производњу газдинстава са поднебља Крајине.

"Отварањем 'Крајишких кућа' у Требињу, Београду и Новом Саду биће повећана и потреба за производима наших пољопривредних произвођача и прерађивача. У Београду и Новом Саду са градским властима смо тренутно у потрази за адекватним просторима гдје би се налазили производи из Крајине", навео је Илић.

Истакао је да градска власт у Требињу тренутно уређује пословни простор у којем ће се налазити "Крајишка кућа".

"Почетком наредне године, односно већ крајем јануара, планирано је да опремимо пословни простор и званично отворимо и напунимо 'Крајишку кућу' производима с нашег поднебља. Надамо се да ћемо на прољеће дочекати све туристе и грађане града на Требишњици те да ће сви уживати у великој понуди наших производа", рекао је Илић.

На платоу испред "Крајишке куће" у Бањалуци протеклих мјесец дана одржани су "Дани домаћих производа - Бањалука 2020" са циљем промоције аутентичних пољопривредних производа и подстицаја развоја домаће пољопривредне производње.

"Задовољни смо тиме какав је одзив произвођача и грађана био и како је прошла ова манифестација. Од 15. октобра до 13. новембра одржани су 'Слатки дани', 'Гурмански дани', 'Дани здравог живота', 'Дани вина, ракије и традиционалних јела' те 'Дани херцеговачких и семберских производа'", објаснио је Илић.

На састанку делегација градова Бањалука и Требиње почетком новембра договорено је отварање "Крајишке куће" у граду на Требишњици, док је "Херцеговачка кућа" у Бањалуци отворена на Дан града, 22. априла прошле године.

На састанку представника Бањалуке, Београда, Новог Сада и представника Савеза општина и градова РС, који је одржан почетком октобра, договорено је отварање "Крајишке куће" и "Херцеговачке куће" у Београду и Новом Саду.

"Отварањем 'Крајишке куће' и 'Херцеговачке куће' створићемо могућност да сви грађани Београда који су поријеклом из РС, али и они који нису, уживају у овим производима", рекао је тада Горан Весић, замјеник градоначелника Београда.