ТРЕБИЊЕ │ Приједлог одлуке о дугорочном кредитном задужењу Града Требиња у износу до 5 милиона 446 хиљада KМ наћи ће се пред требињским одборницима у четвртак, 23. маја, на 24. сједници Скупштине Града Требиња.

У образложењу одлуке се предлаже да се град кредитно задужи на период од 10 година, са фиксном каматном стопом, до 3,20 одсто и грејс периодом од шест мјесеци, како би се финансирао наставак започетих и нових капиталних инвестиција, у складу са средњорочним планом капиталних инвестиција и смањеним концесионим накнадама које припадају Граду Требињу на основу производње ХЕТ-а, након хаварије у ХЕ „Дубровник“, али и штета насталих у невремену у фебруару ове године.

„Према процјени, у односу на прошлу годину, средства које ће недостајати у буџету су око 2,5 милиона KМ јер ХЕ „Дубровник“ не ради од јануара ове године. Овом износу треба додати и 420.000 KМ, колико је према процјенама износила штета од невремена на приватним и јавним објектима. Послали смо захтјев према Влади и кабинету предсједника РС, како би обезбиједили додатна средства, јер је Град Требиње издвојио средства како би се ови објекти санирали“, изјавио је раније за Радио Требиње градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Ипак, нагласио је Ћурић, сви најављени пројекти биће завршени и капиталне инвестиције неће бити заустављене, као ни предвиђена издвајања за више од 30 социјалних програма.

Укупна задуженост Града Требиња на дан 31. март ове године, износи 13 милиона 190 хиљада 273,99 KМ, а новим кредитом, уколико одборници подрже приједлог, био би задужен око 19 милиона KМ.

Укупан годишњи ануитет по основу постојећег и предложеног кредитног задужења у 2010. години, у периоду отплате предложеног задужења, износио би 2 127 449,54 KМ или 8,87 одсто у односу на планиране приходе у 2019. години, чиме проценат задужености не прелази законом дозвољених 18 одсто, наводи се у приједлогу одлуке.

Међу 21. тачком дневног реда су и усвајање извјештаја о извршењу буџета Града Требиња у прошлој години, извјештаји о коришћењу буџетске резерве у прошлој години, те о стању дуга и издатим гаранцијама Града Требиња на дан 31.12. 2018. године, План имплементације Стратегије развоја Града Требиња 2018-2027, за прошлу и ову годину, као и извјештај о остваривању програма рада скупштине Града Требиња за период јануар-март ове године.

Одборници ће разматрити, између осталог, и информације о основним показатељима финансијског пословања привреде Града Требиња у прошлој години, реализацији програма заједничке комуналне потрошње, раду Борачке организације Требиње и средњих школа, као и приједлог одлуке о измјени одлуке о радном времену трговинских, занатских, услужних и других објеката и дјелатности на подручју Града Требиња.

В.М.