У Жакову je данас одржана 9. брдска бициклистичка трка „За сирац сира“, у организацији Планинарског друштва „Вучји зуб“, која је ове године окупила тридесет такмичара у елитној-сениорској, јуниорској и конкуренцији дјеце.

sirac-sira-3.jpg (309 KB)

Први кроз циљ у сенионирској трци прошао је Петар Спаић, друго мјесто освојио је Милош Бодирога а треће Марко Паовица.

„Ово ми је четврти или пети пут да учествујем, а прошле година сам такође побиједио. Било је веома вруће, као и сваке године. Мада је трка доста кратка - траје свега 15-ак минута, а иначе возимо трке које трају од сата до сата и по. Тако да је ово било својеврсно загријавање за сљедећу трку у Широком Бријегу, у оквиру Премијер лиге БиХ“, каже Петар.

sirac-sira.jpg (289 KB)

sirac-sira-2.jpg (252 KB)

Међу дамама најбржа је била Кристина Гудељ, испред Споменке Перишић и Ане Влатковић.

„Тркала сам се и претходних година. Све је добро прошло и веома сам задовољна. Било је мало напорно, али је стаза веома занимљива“, истиче Кристина.

sirac-sira-7.jpg (323 KB) 

sirac-sira-6.jpg (266 KB)

Међу јуниорима, бициклистима између 12 и 15 година, побиједио је Дадо Бјелић у мушкој а Кристина Руњевац у женској конкуренцији, док је код дјеце млађе од 12 година најбржи био Вања Црногорац.

sirac-sira-5.jpg (260 KB)

sirac-sira-4.jpg (328 KB)

Циљ трке кроз живописни крајолик Жакова је промоција бициклистичког спорта, херцеговачког села те домаћих производа - какав је и аутентични требињски сирац сира, традиционали трофеј ове спортско рекреативне манифестације.

Упркос непрелазним границама због пандемије вируса корона, у Планинарског друштву „Вучји зуб“ ни ове године нису жељели да одустану од организације трке.

„И поред свих проблема - било је довољно такмичара, чак и бициклиста са стране. Посебно нас радује све већи број омладинаца и дјеце међу учесницима“, каже предсједник овог друштва Игор Шкеро.