ТРЕБИЊЕ I Љетни, топли дани су, напокон, пред нама. А поред уживања у природи, они доносе проблеме. Редовно их прате инсекти попут комараца, мува, оса, пчела, а због чешћег боравка у природи, највећи проблем је борба са крпељима.

Према ријечима Немање Андрића, доктора  Опште медицине у Служби Хитне помоћи за Радио Требиње од почетка љетне сезоне, око 40 пацијената је затражило помоћ због овог инсекта.

„Најбитније је одмах се јавити у Хитну помоћ. На правилан начин ћемо извадити крпељ, дати пацијенту антибиотике и једино на тај начин пацијенти могу бити сигурни да је овај нимало безазлен инсект одстрањен“, каже др Андрић и истиче да је опасно вадити крпељ без љекарске помоћи.

„Најчешће људи сами се одлуче да изваде крпељ. Тако остане или глава или ноге што може изазвати инфекције и болест која може да напредује. Зато понављам уколико крпељ се залијепи на тијело, неопходно је одмах доћи у Хитну помоћ“, каже он.

Ово је и сезона комараца, али др Андрић каже да није било пацијената који су се пожалили на проблеме.

„Због свраб, црвенила и рана које комарци могу оставити на кожи, препоручујемо неке од крема попут Синопена или Фенистила“

Доктор Андрић се нада да упркос великим врућинама које слиједе неће бити уједа змија, али подсјећа да Служба хитне помоћи има довољне количине серума.

„У случају уједа змије, неопходно је  што прије се јавити љекару. Серум се мора на вријеме дати, а онда је обавезно долазити и на редовне контроле да бисмо били сигурни да је отров у потпуности нестао“

Тровања храном није било, али симптома сличним вируса грипа јесте.

„Пацијенти су се жалили на муку, повраћање и температуру. За сада је све под контролом и није толико изражено. Вјероватно јер још нису почеле баш велике врућине. Али превенција је битна. Добра, квалитетна исхрана, без уноса  намирница попут мајонезе и свега онога што садржи јаја и друге кварљиве састојке.  Организму треба обезбиједити довољне количине течности, витамина и минерала преко воћа и поврћа које, наравно, мора бити добро опрано“, објаснио је др Андрић за Радио Требиње.

Он је навео да пацијенти често помјешају сунчаницу са симптомима сличним вирусу грипа.

„Ми их зато детаљно испитамо и закључимо тачно шта је у питању. Да би се спријечила сунчаница, препоручује боравак у хладу, узимање течности и ношење капе и шешира“.

Андрић на крају каже да на своју руку пацијент може узети само парацетамол у случају повишене температуре или ранисан у случају проблема са желудцем, али друге лијекове није препоручљиво.

С.П.