Screenshot_2.png (636 KB)

Кад се братска срца ложе на врх Вардишта крст се поставити може.

Вуковићи, Бодироге, Брајићи, Кокићи, Савовићи, Басори, Чихорићи, (праштајте ако кога изоставих) који су на Вардишту изнад Старог Сланог подигли велики крст, мени се чини од 20 метара, који су сами исфинансирали и поставили спомен плочу у знак сјећања када њихови преци зауставише налете усташа 1941. године, 1. августа.

На овом мјесту - превој Вардиште, 1. августа 1941. године, српска народна војска састављена од мјештана Требињских брда и околинe сложно је дочекала дијелове 14. усташке пуковније Независне Државе Хрватске и оружаном борбом спријечила организовани покољ српског становништва овога краја.

Том приликом су погинула тројица устаника и то Божидар Басор, Илија Савовић, Крсто Чихорић, док је у претходној борби када је планула прва устаничка пушка на овим просторима, приликом заузимања касарне на Беговић кули, 29. јула 1941. године, тешко рањен и подлегао Стеван Бокић - каже нам Вујадин Вуковић, један од иницијатора акције.

Посебно емотиван је био излазак једног момчића из породице Укропина из села у околини, који се попео уз брдо и помогао у постављању крста.

„Помози, синко, и они су нас сачували у рату“, рекао му је дјед. И тако је било.

Данас је постаљена и спомен плоча, а спомен крст ће освештати свештеници захумско-херцеговачке и приморске епархије.

Screenshot_4.png (966 KB)