IMG_5224.jpg (71 KB)

Изложба  „Поглед у центар“  Центра за графику и визуелна истраживања  „Академија“  Факултета ликовних уметности у Београду отворена је синоћ у галерији Културног центра Требиње.

„Поглед у центар“  избор је графика из Збирке Центра за графику, која је настајала пуне двије деценије, а која данас броји преко 800 графичких листова, укључујући и дјела иностраних умјетника значајних за рад Центра.

Професор Зоран Граовац, директор Центра за графику, истакао је да се Збирка издваја од осталих по томе што су све графике извели и одштампали умјетници, мајстори штампе у самом Центру.

„Овом изложбом ми приказујемо Требињу један добар део продукције Центра. Свака графика овде, свако ликовно дело и у неком другом медију говоре сами за себе. Центар напредује у континуитету 21 годину, промовише графику и приређује бројне изложбе у земљи и иностранству, чувајући сопствену Збирку и стално је проширујући“, рекао је проф. Граовац.

Изложба  „Поглед у центар“  иницијално је била представљена у Београду поводом 80 година постојања Факултета ликовних уметности, а Центар за графику, као јединица факултета, направио је ову изложбу којом се представио тим поводом.

Дугогодишњи  кустос Центра за графику Љиљана Ташић  рекла је да  „Поглед у центар“  представља двије и по деценије рада Центра, а да радови из Збирке представљају савремено графичко стваралаштво од друге половине 20. вијека до данас.

„Поред избора од 100 графика из Збирке нашег Центра, овде су и радови уметника који се примарно баве другим медијима, а графика им је била још једна могућност и још један изазов у изражавању. Графика је медиј који се стално мења а ми, радом и одабиром уметника, пратимо њен развој“, навела је Ташић.

Љиљана Ташић додаје да је графика једно вријеме била запостављена, али се данас све више користи и да је све више умјетника заинтересованих за овај медиј.

„Данас границе између медија нису више стриктне. Медији се преклапају, а графика често бива предложак за друге радове. Све је више уметника који се баве графиком, управо због њених могућности и  специфичности“, додала је Ташић.

Изложба  „Поглед у центар“  биће отворена до 31. октобра.