Као што је познато, већ дужи период, због хаварије у Хидроелектрани „Плат“ у Дубровнику, у којој су страдала три радника, Хидроелектране на Требишњици раде у ванредним околностима. У међувремену, менаџмент Хидроелектрана на Требишњици постигао je споразум о заједничкој производњи са Хидроелектраном „Чапљина“, чиме је створена обавеза ХЕТ-а да од 1. јуна до 30. септембра, у континуитету испушта договорену количину воде из акумулације „Требиње“ кроз град. Истовремено ПХЕ „Чапљина“ се обавезала да ће обезбиједити производњу електричне енергије.

Упоредо са испуштањем воде, саопштавају из ХЕТ-а, изводе се радови на бетонском каналу испод града са циљем смањења губитака воде. Ови радови одвијаће се наредних неколико дана што ће довeсти до промјене испуштања воде у распону од 35 до 45 m3/s, а тиме и до промјене нивоа и кретања воде у самом кориту.

Стога, из Хидроелектрана на Требишњици упозоравају све кориснике вода, како оне који раде на колима за наводњавање тако и оне који узимају воду из корита, да буду опрезни. Такође, моле се корисници вода да у бетонском дијелу корита не остављају пумпе или предмете које вода може однијети.

Посебне мјере опреза, поручују из ХЕТ-а, требају предузети купачи, јер осим повећаног нивоа воде у кориту, према мјерењима у посљедњих седам дана, просјечна температура воде је само 12,5 0C.