sastanak-paljenje-auta-3.JPG (176 KB)

Вјештачење на аутомобилу који је ноћас изгорио у дворишту породичне куће у насељу Горица показало је да је возило претходно поливено запаљивом течношћу, потврдио је новинарима начелник Полицијске управе Требиње Синиша Лакета.

„Материјални трагови са лица мјеста постоје, они су изузети и ових дана ће се наћи на вјештачењу у криминалистичко-техничком центру“, казао је Лакета.

Он је – након састанка са градоначелником Мирком Ћурићем и представницима Града Требиња на тему актуелне безбједносне ситуације - казао да разумије узнемиреност грађана и јавности због новог случаја паљења возила, али и апеловао на стрпљење јер је, како каже, за провођење неопходних истражних радњи потребно вријеме.

sastanak-paljenje-auta-2.JPG (148 KB)

Уз два у овој години, Лакета је потврдио да је још пет случајева паљевина на возилима евидентирано од средине прошле, да ниједан још није расвијетљен, али због интереса истраге није могао новинарима да каже више детаља о досадашњим резултатима предузетих мјера и радњи, могућим мотивима и починиоцима.

„Људи који су оштећени овим кривичним дјелима су поштени људи и вриједни грађани. И њих молим за разумијевање и подршку полицији. А све грађане позивам – ако имају било какву информацију који нам може помоћи – да је уступе полицији“, истакао је Лакета.

Лаката је напоменуо да не сматра да је овим случајевима стање безбједности нарушено – оно је на задовољавајућем нивоу, те подсјетио да је Полицијска управа Требиње у прошлој години смањила број кривичних дјела за 7,1 %, да је привела 53 починиоца, ријешила сва кривична дјела разбојништва и она против живота и тијела - закључивши да је то довољан показатељ оперативности полиције на терену.

„Полиција је спремна да у пуном капацитету одговори оваквим кривичним дјелима. Заједно са МУП-ом и Окружним јавним тужилаштвом, Полицијска управа Требиње предузимаће све мјере и радње како би у што скоријем року почиониоци били привидени пред лице правде“, истакао је начелник ПУ Требиње.

sastanak-paljenje-auta.JPG (156 KB)

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је казао да нема разлога за панику, да грађани не треба да сумњају у рад полиције, али и да поменути случајеви паљења аутомобила, њих већ седам од средине прошле године, свједоче да у граду постоје људи којима безбједност и миран живот грађана није у интересу.

„Неки људи покушавају да дестабилизују Требиње. Вјерујем да све ово на неки начин има и политичку позадину – при чему је јасно да онима који су на функцијама и у власти сигурно не иду у прилог оваква догађања. Власници тих возила све су породични људи, па се питам ко је слиједећи – је ли можда моја или породица неког мога пријатеља. Надам се да ће чим прије ови случајеви бити ријешени а починиоци одговарати за ова кривична дјела“, поручио је градоначелник Требиња.