У Галерији Музеја Херцеговине вечерас је отворена заједничка изложба ликовних радова тројице младих умјетника са катедре за графику и стрип Академије ликовних умјетности у Требињу - Марка Бурлице, Николе Карадеглића и Стефана Шеваљевића.

linija-izlozba.JPG (196 KB)

Изложба под називом „Линија“ представила је стваралаштво умјетника иза којих су четири заједничке године учења и истраживања ликовности на истој катедри АЛУ Требиње, а та креативна размјена – прва је међу линијама које су вечерас спојиле три различита умјетничка доживљаја свијета.

„Ту смо заједно стварали и утицали једни на друге – али у исто вријеме свако од нас је остао при неком свом рукопису. Оно што нам је заједничко јесте портрет, људска фигура, човјек, његово битисање, мука и радост, актуелности и трендови, све оно што испуњава наш живот, али и модерна умјетност у којој живимо, радимо и крећемо се истражујући у првом реду графичке технике, цртеж, линије...“, каже Марко Бурлица, наш суграђанин који тренутно похађа мастер студиј на катедри за графику и стрип АЛУ Требиње, у класи проф. Мирка Тољића.

linija-izlozba-3.JPG (154 KB)

linija-izlozba-4.JPG (116 KB)

linija-izlozba-5.JPG (133 KB)

За најмлађег у овом умјетничком трију Стефана Шеваљевића из Никшића – изложене радове тематски повезује портрет и склоност ка ликовном истраживању психологије, али и опредјељење све тројице аутора – да не иду стазама већ виђеног.

Линија. Бурлица, Карадеглић и Шеваљевић вјерују у њу, али не олако, не одмах и на начин нечијег туђег искуства... Она је код њих другачија, по саставу и по посљедицама, атрибутивном снагом скопчана уз чињенице критичког говора и оштрину тематског суочавања са нечим што бисмо могли да протумачимо посредством свеприсутних кодова инванзивне стварности. Пси, жилети, лавеж, ожиљци, капиталом опсједнути спорт, штуре амбиције, ријечи, дисциплина, цијеле реченице... крици и брбљање пред линијама... свијет у комадима, испресјецан, сав од шавова, тијела који су шавови, свијет дегенерисан и спуштен до нивоа на коме линија спаја сјекући. Њих тројица стоје на почетку, а већ су незамисливо далеко...
/из рецензије проф. др Драгана Чихорића/

„Овдје је доста експерименталног и истраживачког. То и јесте пут. Не треба да прелазимо преко нечега што је већ пређено – већ је задатак нас као стваралаца да пронађемо нови начин на који ћемо нешто да искажемо“, истиче Шеваљевић, апсолвент на катедри за графику и стрип АЛУ Требиње.

linija-izlozba-2.JPG (184 KB)

Радује их, поручују, што су добили прилику да излажу у Музеју Херцеговине и да као млади ствараоци представе јавности своје радове.