МЕКСИКО СИТИ I Љевичарски кандидат Андрес Мануел Лопез Обрадор побиједио је на предсједничким изборима у Мексику освојивши 53 одсто гласова, што је више него двоструко у односу на најближег ривала.

У првим коментарима након избора Обрадор /64/ је рекао да ће примарни задатак његове администрације бити искорјењивање корупције, те да ће настојати да оствари пријатељске и партнерске односе са САД.

Обрадор је обећао да ће да поштује грађанске слободе и да током његовог мандата "неће бити диктатуре". Он је први љевичарски лидер Мексика за посљедњих неколико деценија.

Обрадор је најавио и да ће да преиспита и ревидира уговоре из области енергетике, које је испословала актуелна администрација, због случајева корупције, упозоривши да ће све неправилности бити изнесене пред Конгрес и националне и међународне судове.

Амерички предсједник Доналд Трамп честитао је на "твитеру" побједу Обрадору.

Избори у Мексику, који су одржани јуче, услиједили су након најкрвавије кампање за посљедњих неколико деценија током које је убијено више од 130 политичких кандидата и партијских званичника.

Срна