v.n.JPG (327 KB)

Једне угледне београдске новине обичавале би да у децембру редовно објаве серију биљешки о младим и успјешним људима под заједничким насловом „Ово је била њихова година“.

Kад би у Љубињу излазиле било какве новине са сличном рубриком, титула најбољег би и на крају ове 2022. припала истом оном младићу који је 2019. био Ђак генерације у љубињској гимназији „Светозар Ћоровић“-  Дакле, Василију Носовићу!

Василије Носовић, чију смо матурску слику тада објавили на порталу Радио Требиња, уз разложне похвале, ове јесени, на 17. Међународној олимпијади из микроелектронике, одржаној од 10. до 12. октобра године у Јеревану, у Јерменији, освојио је друго мјесто и сребрну медаљу за Србију. Односно, за свој Електротехнички факултет из Београда (модул Електроника), на чијој четвртој години управо студира. Из поштовања према дотичном такмичењу, на ком је учествовало 13 земаља, нећемо прескочити ни информацију да је прво мјесто припало Игнасију де Педру из Аргентине, док су треће мјесто и бронзане медаље добила два такмичара - Родриго до Насимиенто Толедо из Бразила и Армен Бабајан из Јерменије.

Ова вијест, уз појединости о такмичењу, објављена је и на званичној страници Електротехничког факултета из Београда, уз додатак да је Јереван окупио такмичаре из Аргентине, Јерменије, Белорусије, Босне и Херцеговине, Бразила, Египта, Перуа, Русије, Србије, Вијетнама, Уједињених Арапских Емирати, Украјине и Сједињених Америчких Држава. Учествовали су студенти основних, мастер или докторских студија млађи од 30 година.

Василија Носовића Љубињци памте и као веома доброг младог одбојкаша Љубиње Банкома, па су нам и у том клубу, садашњем премијерлигашу Босне и Херцеговине рекли да су поносни на успјех свог некадашњег играча, сада 22-годишњег студента Београдског универзитета.

Ако би, по аналогији с почетка наше биљешке, у Љубињу бирали најуспјешнијег суграђанина, онда би ово била Василијева година. Честитамо!