ТРЕБИЊЕ  │ У оквиру 11. Међународног фестивала забављача за дјецу, данас је, у до посљедњег мјеста испуњеној сали Дома младих Требиње, петочлани ансамбл Луткарског казалишта Мостар извео представу “Мој пријатељ Бумби”, по тексту и у режији Синише Новковића.

Kомад, који је обиловао вјешто уклопљеним забавним сонговима и геговима, наишао је на одличан пријем најмлађе требињске публике, уз аплаузе и смијех и на отвореној сцени.

Према ријечима Јадранке Поповић Миљко, првакиње Луткарског казалишта Мостар, која је тумачила лик тетке, комад „Мој пријатељ Бумби“ је топла прича о одрастању и отуђености дјеце и одраслих у савременом потрошачком друштву.

„Представа је топла и поучна прича о одрастању и безусловној љубави која избија из сваког дјетета, отјелотворене у лику дјевојчице Лее. Бумби је плод Леине маште, која у својој заиграности не наилази на разумијевање одраслих. Универзална порука комада је да би свијет био бољи када одрасли не би потиснули дијете у себи, јер је дјетињство најљепши дио наших живота. Ово је представа о пријатељству, љубави, вјерности, али и отуђености у данашњем материјалистичком друштву, у којем, као и у нашој представи, дјеци слабог имовинског стања другари не долазе на рођендан“, каже Поповић Миљко.

Додаје да Луткарско казалиште Мостар на фестивалу у Требињу гостује трећи пут, захваливши домаћинима на гостопримству.

„Требиње је лијеп град, обрадовани смо сунцем, гостопримством и дјецом. Малишани воле ову представу, пуно је играмо иако је премијера била скоро, у фебруару ове године. На комичан начин су у њој дате и тужне ситуације, то је лијепо осмислио наш колега, глумац и редитељ Синиша Новковић из Сплита. Задовољство нас луткара је тај осјећај среће и задовољства послије одиграног комада. Ми луткари мало спорије и другачије старимо или не старимо, и то је прекрасно“, каже кроз смијех наша саговорница.

Сматра да је свака културна установа у БиХ у данашње вријеме осуђена да дјелује на маргинама друштва, јер се у културу најмање улаже.

„Но, довољно лијепог иде уз нашу струку да бисмо превише пажње посветили тим стварима. Покушавамо да извучемо максимум из онога чиме располажемо. Да може више и боље - може, али ми луткари имаму ту нашу дјецу, наш посебан свијет, и неке се ствари, попут осмијеха задовољног дјетета у публици, ничим не могу платити“, истиче Поповић Миљко.

Укупно седам чланова Луткарског казалишта Мостар има бројне представе на репертоару и често гостују. Управо су се вратили са луткарских сусрета у Винковцима и већ пакују кофере за Осијек, на нове сусрете луткара, са комадом „Шегрт Хлапић“.

Од наредног мјесеца, у сарадњи са познатом луткарком Тамаром Kучиновић, припремају нову представу „Јунаци Павлове улице“.

„Радујемо се тој представи, почињемо у јуну, биће то велики изазов и јако квалитетна луткарска представа“, увјерена је првакиња Луткарског казалишта Мостар.

Међународни фестивал забављача за дјецу у Требињу наставља се сутра вишеструко награђеном представом „Kапетан Џон Пиплфокс“ у извођењу ансамбла Kултурне сцене “Мале ствари” Требиње. Kомад се на сцени Дома младих игра у 10 часова и 30 минута, као и у 13 часова.

В.М.