Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, предложио је да БиХ приступи иницијативи "Мали Шенген", а о томе ће се одлучивати већ сљедеће седмице на сједници Предсједништва БиХ.

20200909180610_620548.jpg (88 KB)

Како се наводи у Додиковој иницијативи, "Мали Шенген" подразумијева пуну слободу кретања робе, људи, услуга и капитала, што је основна вриједност Европске уније, а земље које су приступиле овој иницијатви договориле су издавање заједничких радних дозвола и признавање квалификација и диплома без додатних процедура, што ће, како је наведено, обезбиједити могућност кретања радне снаге, а тиме и атрактивност региона за стране инвеститоре.

"Свако повезивање је добро па и то. Ради се о позитивној иницијативи у сваком случају коју само политика може покварити. Политички односи у овом тренутку нису баш најбољи и могли би да покваре једну такву идеју", рекао је за "Независне" Немања Васић, потпредсједник Спољнотрговинске коморе Босне и Херцеговине.

Он истиче да кроз коморски систем земље из региона већ сарађују те да се кроз "Мини Шенген" треба радити на бржем протоку робе, људи и капитала између земаља које су привредно наслоњене једна на другу.

"Мали Шенген" такође подразумијева и размјену студената, заједничке пројекте за истраживање и развој, увођење 24-часовног радног времена свих инспекцијских служби на границама, с акцентом на фитосанитарну и ветеринарску инспекцију, што би скратило вријеме чекања камиона с робом, затим јединствен пакет документације потребне за транзит робе, а сарадња би се односила и на измјене и усаглашавање закона из области тржишта, пореског и финансијског система како би се створио несметан проток капитала, даље јачање прекограничне сарадње итд.

Како је рекао сам Додик,  и Метју Палмер, замјеник помоћника државног секретара САД, који је јуче боравио у Сарајеву, оцијенио је да је иницијатива "Мали Шенген" добра ствар.

"И када се појавила та иницијатива тражио сам да јој БиХ приступи, а сада сам тај захтјев и формализовао, јер сматрам да је вријеме да се о томе одлучује", рекао је Додик.

Тренутно у формирању "Малог Шенгена" најдаље су отишле Србија, Албанија и Сјеверна Македонија, које већ имају одређене споразуме и изјаве потписане по том питању, а план је и да се поред БиХ придруже и Косово и Црна Гора. Ако би све било како је планирано, јединствено тржиште обухватило би око 18 милиона становника, што би у сваком случају регион учинило занимљивијим за стране инвеститоре.

"Нећу одустати од идеје за коју мислим да је лековита за цели регион и најбоља. То је наше увезивање. Хоће ли нас примити у ЕУ, то је једно питање, а шта је то што можемо сами да урадимо за себе, за своје народе, то је да градимо структуру. Један од пројеката је веома важан за нас, о коме све време разговарамо с Европом, а о којем ћемо додатно разговарати и с Американцима, је пруга Београд - Сарајево", рекао је Александар Вучић, предсједник Србије.

Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа БиХ, рекао је да је иницијатива уласка БиХ у "Мали Шенген" логична и корисна за бх. привреднике, јер је то јака подршка у вањскотрговинском пословању предузећа.

"Ми данас имамо неколико потписаних уговора, али увијек у имплементацији постоје проблеми. Уласком у 'Мали Шенген' привредници би имали олакшан однос с пословним партнерима у тим земљама на начин да би један папир био довољан", закључио је Кошарац.

Шта доноси "Мини Шенген"

- Издавање заједничких радних дозвола.

- Признавање квалификација и диплома без додатних процедура, што ће обезбиједити могућност кретања радне снаге,  а тиме и атрактивност региона за стране инвеститоре.

- Размјена студената.

- Заједничке пројекте за истраживање и развој.

- Увођење 24-часовног радног времена свих инспекцијских служби на границама с акцентом на фитосанитарну и ветеринарску инспекцију, што би скратило вријеме чекања камиона с робом.

- Јединствен пакет документације потребне за транзит робе.

- Сарадња би се односила и на измјене и усаглашавање закона из области тржишта, пореског и финансијског система како би се створио несметан проток капитала.

- Јачање прекограничне сарадње.