ТРЕБИЊЕ │ У Хуму је јуче,  у оквиру манифестације под називом "Оживимо Хум", послије скоро три деценије организовано дружење, а чула се пјесма, играло се коло и организован фудбалски турнир и такмичење у спремању котлића.

Садашњи малобројни становници и они који су некада живјели у овом мјесту и бројни гости подсјетили су се како је Хум некада изгледао, посебно они старији, који се сјећају ускотрачне пруге, када је у овом мјесту живјело на стотине породица.

Предсједник организационог одбора манифестације Небојша Kолак, казао је да је Требињска шума некада живјела пуним плућима, да су људи радили на жељезници, бавили се пољопривредом и сточарством.

"Циљ нам је да покушамо да оживимо наше село, да се људи окупе и друже и да ова манифестација пређе у традицију. Организовало смо турнир за дјецу до 15 година, такмичење у спремању котлића и захваљујући спонзорима за најбоље смо обезбиједили пригодне награде", појаснио је Kолак.

Он је додао да је простор Хума добар економски потенцијал и да би млади требало да размисле о својим имањима и кућама, јер у оваквим и сличним селима сви који дођу могу да пробају аутентичну херцеговачку храну, вино, мед, што данас посебно привлачи туристе.

Играо се и мали фудбал на импровизованом терену у објекту некадашњег погона Индустрије алата. На турниру је учествовало шест екипа, а најбоља је била екипа "Леостарс 1".

У такмичењу у прављењу котлића, прво мјесто је освојила екипа "Опанак".

У културно-забавном програму учествовали су изворна група "Сава Владиславић" из Гацка, гуслар Борбен Вукановић, ГKУД "Алат Свислајон", група "Без имена" и Бака Плањанин.

 

У Хуму се до протеклог рата традиционално одржавала прослава 27. јула - на Дан устанка народа БиХ у Другом свјетском рату.

Радио Требиње