У организацији Града Требиња данас је обиљежен „Дан без аутомобила“, а циљ је подизање свијести јавности о опасности од превеликог загађења животне средине, као и промовисање еколошког и здравог начина живота.

IMG_5883.JPG (193 KB)

Стеван Бекан, директор Јавне установе “Екологија и безбједност“ каже да се и Град Требиње прикључио осталим градовима широм свијета који обиљежавају овај дан, те да укажу на значај здраве животне средине и одрживи развој.

„Циљ ове манифестације да промовишемо алтернативни начин превоза, што мање аутомобилима, што више бициклима, тротинетима и пјешачење. Да промовишемо здрав начин живота, јер у Требињу имамо 12.500 превозних средстава, то је велики број. Добро би било да се промијене навике појединаца да се што мање иде аутомобилом, а да се више шета“, истакао је Бекан.

IMG_5888.JPG (222 KB)

У рекреативној вожњи градом учествовали су и чланови Бициклистичког клуба "Леотар", чиме су дали допринос обиљежавању овог дана.

Спасоје Росандић из овог клуба рекао је да су на тај начин жељели да скрену пажњу возачима аутомобила да су и бициклисти равноправни учесници у саобраћају, као и пјешаци.

"Много смо учинили, Градска управа, као и Бициклистички клуб 'Леотар' за посљедње три године откад постојимо. Обиљежене су бициклистичке стазе, урађена су бициклистичка постоља, ради се на уређењу бициклистичких стаза, обиљежавању како хоризонталне тако и вертикалне сигнализације. И желим да истакнем да у нашем граду је све већи број бициклиста који нам се придружују у вожњи", навео је Росандић.

Свој допринос обиљежавању Дана без аутомобила у Требињу дали су и најмлађи Требињци који су шетали градом, провозали се ролерима и тротинетима и тако указали на значај здравог начина живота.

IMG_5892.JPG (244 KB)