Метеоролози тврде да ће велики пожари попут посљедњег у Аустралији постати честа појава због поодмаклих климатских промјена.

pozar-australija-1-810x477.jpg (67 KB)

Након прегледа 57 научних радова уврђено је да су климатске промјене довеле до учесталости и озбиљности феномена, који су научници прозвали "временским сезонама пожара".

Ради се о периоду са високим ризиком настајања пожара због комбинације високе температуре, ниске влажности, мање количине падавина и јаких вјетрова.

Ова врста временских прилика постала је све чешћа у Аустралији, али и на западу САД и Канаде, јужном дијелу Европе, Скандинавији, Амазонији и Сибиру.

Ако дође до глобалног раста температуре од три степена Целзијусова пожари су неминовни.

Глобално гледано, сезоне пожара проширене су на око 25 одсто површине Земље, што је довело до повећања просјечне дужине трајања пожара за око 20 одсто.

Свјетска метеоролошка организација упозорава да би глобалан раст температуре у овом вијеку могао достићи висину од три до пет степени Целзијусових, ако не буду предузете хитне мјере за спречавање климатских промјена.

У овосезонским пожарима у Аустралији погинуло је најмање 28 људи, уништено је око 2.000 кућа и опустошено 11,2 милиона хектара земљишта, што је готово половина површине Велике Британије, наводе агенције.