Милица Макитан, ученица првог разреда Гимназије „Јован Дучић“ освојила је прву награду у конкуренцији литерарних радова на Међународном конкурсу „Моја отаџбина Србија“, који расписује Православни дјечији часопис „Светосавско звонце“, заједно са Међународним фондом јединства православних народа.

literarni-konkurs-makitan.jpg (96 KB)

Конкурс је расписан почетком прошле године, а Милица - тада ученица 9. разреда Основне школе „Вук Караџић“ - написала је и послала родољубиву  пјесму „Једна, пред Господом недјељива“.

„У својој пјесми Милица је истакла да су Србија и сестра јој Република Српска једна душа, један народ – недјељиве“, каже њена вјероучитељица Жанела Пажин.

Због ванредне ситуације изазаване пандемијом вируса, продужен је рок за пријем радова па су побједници конкурса проглашени посљедњег дана прошле године, на сједници жирија у згради Патријаршије у Београду, којим је предсједавао Драган Лакићевић, књижевник и директор Српске књижевне задруге.

Пажин подсјећа да ово није први пут да је Милица награђена на конкурсу који расписује „Светосавско звонце“ - у 6. разреду основне школе такође је освојила прву награду на тему „Коријени“, а у 8. разреду на тему „Колијевка“  награђена је посебном похвалом.

„Милици, која је и члан нашег женског пјевничког хора 'Света Анастасија Српска', честитамо и желимо много успјеха у даљем раду и стваралаштву“, каже њена вјероучитељица из основне школе.