Ријетки су фармацеути који се охрабре да професионална знања и вјештине примјењују тако да на основу њих креирају бизнис и развијају свој бренд. Међу такве, посебне, свакако спада Јелена Миладиновић – Делић. Рођена и одрасла у Србији, са херцеговачким поријеклом, Јелена већ дуже од двадесет година живи и ради у Великој Британији. Земљи, у којој је остварила многе амбиције и снове.

Своју професионалну каријеру градила је марљиво и до перфекционизма, све вријеме његујући најважнији постулат – своју породицу. Мајка је троје дјеце, кћерке и два сина. Успјешна је пословна жена и власник неколико компанијa, међу којима и „Beauty Core Limited“, основане у Великој Британији.

За њу није новост то што смо је срели у Требињу, како воли да каже, граду сунца, који прија њеној души и пружа јој осјећај припадности. Иако овдје никада није живјела, генетско насљеђе одиграло је важну улогу те је од малена била и остала наклоњена херцеговачком поднебљу.

„Моја породица, по очевој линији, пореклом је из околине Требиња. Иако сам oдрасла  у Шапцу, граду за кога ме вежу прелепе успомене, морам рећи да је повезаност са Требињем код мене увек била снажна. И као дете, али и данас, долазим увек кад могу. Има нешто специфично и чаробно у овом месту, што чини да се осећам Требињком!“

Са снажним породичним упориштем, уз вриједности као што су образовање, рад и упорност, расла је упијајући мирисе познатих крајолика. Сазријевајући, схватила је да je фармација њен једини прави избор професије. Фармацеутски факултет уписала је у Београду 1991. године, а школовање je 1996. године наставила у Енглеској, у Лондону, на академски престижном  “King’s college”, гдје је и дипломирала.

„На програм фармацеутских студија у Лондону су ме примили директно, без полагања пријемног испита. Направила сам преокрет у животу, скупила храбрости да наставим студирање у Великој Британији. Био је то изазован период за мене. Међутим, веровала сам у своје могућности и знала да, кад желим нешто да постигнем, да ћу то и остварити. Дипломирала сам 1999. године са завидним резултатом. Државни испит положила сам 2000. године и стекла право да будем регистрована као фармацеут у оквиру Фармацеутског друштва Велике Британије, које је регулаторно тело наше професије“.

Можда звучи бајковито, али Јелена се за своја постигнућа, ипак, изборила сама. Учењем и непрекидним радом на себи, истовремено и радом на академски јакој и високо позиционираној институцији, коју успије да упише мали број људи, поготово из Србије, данас је дошла до тачке да са поносом и самоувјереношћу производи козметичке препарате за европско, а ускоро и тржиште Балкана.

„Постепено сам градила каријеру. Дала сам све од себе да завршим студије и да постигнем максималне резултате јер сам знала да желим даље и више. Онда, било је веома изазовно за мене, која долазим из Србије, оптерећена ратом и страшним турбуленцијама, да се прилагодим систему који негује другачије вредности и односе међу људима. Није било лако. Промена је била доста велика, али уз помоћ и подршку породице, све се лако поднесе. Лепо сам се уклопила у нову средину, прихватила њихове вредности, али и оснажила оно што сам понела у себи, свој корен. Без корена, заправо, немате идентитет“.

Професионални ангажман започела је радом у апотекама, а затим и у настави, обучавајући, у почетку, фармацеутске техничаре. Потом је позвана да ради на универзитету (University of Hertfordshire) као професор на програму фармацијских студија, гдје је радила шест година. Стечена искуства, знања и вјештине, допринијела су да се прије пет година одлучи на још један храбар потез: У Лондону је основала своју компанију која се бави производњом козметичких препарата за његу лица и тијела.

„Након дугог промишљања о концепту рада, као и o самом развоју препарата, одређивању стратегије и филозофије бренда па до реализације, коначно сам 2014. године почела да радим на свом приватном бизнису. Одлучила сам да сва знања из фармације, уз моју креативност и иновативност, претворим у нешто више. Почела сам активно да радим на развоју свог козметичког бренда за негу лица и тела. Четири године су трајале припреме за све операције производње, маркетинга, формулације, развоја тестирања производа да би они били спремни за излазак на тржиште ЕУ, Енглеске и наравно Србије и земаља у окружењу“, прича нам жена, која је вјеровала свом инстинкту.

Како наглашава у развоју препарата, водила се увијек принципима науке у служби љепоте и здравља. Као неко са високим стандардима, бирала је најквалитетније сировине, како би без задршке могла да стане иза сваког свог препарата. Припада онима који се не задовољавају рутином, већ сваку промјену доживљава као нешто позитивно и као изазов у животу.

„У том смислу, искушавајући себе, професионално сам се остваривала на различите начине. Прелазак из апотеке на ниво универзитетског рада није био лак, као ни прелазак са наставе у индустрију. Правила сам прилично интензивне скокове у каријери. Морам рећи да није лако пратити моју енергију и визију. Али увек сам веровала у себе, своја знања и могућности“.

Са таквим ставом, није је поколебала чињеница што је процес настанка ових производа прилично захтјеван, нимало јефтин ни лаган. Констатује задовољно, да се коначно, као фармацеут озбиљно и систематски посветила козметичкој индустрији. Такође, да би на тржишту, преплављеном разноразним козметичким препартима била другачија, водила се јединим исправним рецептом – квалитетом!

„Оно што не задовољава мој очекивани стандард квалитета не може бити добро ни корисницима мојих производа! Тога се држим од самог почетка, још док је све било само идеја. Маркетинг јесте изузетно важан и трудим се да сваки аспект покријем најбоље могуће. Међутим, најважнији је квалитетан производ, што значи да се систем квалитета умрежио од почетка до краја и да су задовољене све фазе производње“.

Да би један препарат био доступан купцима, потребне су двије до три године интензивног рада.  Најмање годину дана док производ почне да се финализује, а затим још најмање толико док се не заврше сва неопходна тестирања и провјере. Без обзира на комплексност процеса, који захтијева вријеме и ангажованост, из угла ове креативне и способне жене, веома је и инспиративан. Тако је, за релативно кратко вријеме, произвела укупно 15 различитих производа, док су три нова, тренутно у истраживачком процесу. Сваком је посвећена до најситнијег детаља.

„У мом срцу пре свега је брига за добробит пацијента. Онда следи простор професионалног рада и уживање у раду, где сам у ситуацији да своја знања и искуства преточим у конкретан производ. Доза узбуђења увек ме преплави приликом реализације нових идеја и крајњег резултата који изникне из тог процеса. Похвално и лепо је кад фармацеут направи искорак и своја знања преточи у нешто више. Поносно могу рећи да је моја компанија стартовала са широком лепезом понуде – две основне линије за негу лица и негу тела. У оквиру неге лица имамо препарате базиране на алгама 'Алгена' и оне на употреби биоактивних пептида 'Пептида'. Напросто сам се играла са мојим сновима и део тога пренела на своје производе“.

У тој игри, увијек у оквирима професионалности и перфекционизма, њеним приватним и пословним поривима од којих не одступа, ова жена је своја фармацеутска знања преточила и уобличила. Освојивши енглеско, управо ових дана се спрема да линију производа пласира и на тржиште Србије и земаља у окружењу. Нада се да ће се већ на љето њени препарати наћи и у Требињу, које ју је нарочито инспирисало те је мирисе Херцеговине пренијела у један од препарата.

„У оквиру мојих препарата користим мирисне композиције које увозим из једне, по производњи мирисних компоненти, чувене француске покрајине. Понудили су ми најмање двадесет различитих мирисних нота да испробам. Нећете ми веровати да сам бирала компоненту базирану на мирису смиља! То је моја најдража мирисна компонента јер ме смиље подсећа на Херцеговину. То што знам да смиље много људи узгаја у Требињу и околини, а да је мене тај мирис напросто очарао, дирљива је спознаја. Учврстила  је моје уверење да сам с разлогом повезана са овим крајем!“

Чари Херцеговине и у Уједињеном Краљевству

У будућем раду Јеленина је жеља да изузев смиља, још неки фрагмент мириса Херцеговине пренесе у линију својих козметичких производа. Колико воли херцеговачки крај и менталитет народа, говори и сљедећи податак.

„Супруг и ја имамо и другу фирму, која се бави другачијом врстом активности, али зато носи назив „Stone and Clay“. Stone на енглеском значи камен. Дословце сам од брата од тетке из Требиња, за лого фирме, тражила да ми фотографише старо херцеговачко камење које много волим. Тај камен прича сам за себе, сувишне су друге речи. Мене, заправо, ваздух, зеленоплава боја Требишњице, мирис смиља и босиља, као и других ароматичних трава фасцинира и увек буди лепа сећања на Херцеговину. Кад дођем код стрица у Требиње, који има прелеп виноград, будем комплетно обузета природом, али и људима који негују традицију. Била бих пресрећна и поносна на себе да се препарати, изузев у Србији, појаве, посебно у Требињу!“ 

Куриозитет или судбина

„Рођена сам у Београду, који је уписан као место рођења у моја документа. Међутим, године када сам рођена важило je правило да се у родни лист упише место по пореклу оца. Пошто је отац из Требиња, општина Граб, уписали су ме у регистар мештана Граба. И ја целог живота чврсто верујем да ништа у животу није случајно и да неке симболе и знаке поред пута, заправо добијемо рођењем. Тако је мој живот и текао да сам увек била наклоњена Требињу и одржавању присне везе са породицом овде. Наравно, и мој брат воли овај крај, али ми се чини да је код мене веза мало израженија. Не могу да опишем, али назвала бих то неком врстом спиритуалне повезаности са овим местом, људима, ваздухом, водом, храном... свим што ту постоји. Немам магичну формулу зашто је то тако, само знам да се много лепо осећам у Требињу и да ми ваш, а мој град у срцу, увек пружи радост и топлину“.