ТРЕБИЊЕ │ Због смањених прихода од накнаде за коришћење природних ресурса за електричну енергију у буџету Града узрокованих након хаварије на ХЕ „Дубровик“ , те штете од олујног невремена, Град Требиње ће морати да смањи обим инвестиција или да се кредитно задужи.

„Ми ћемо вјероватно већ на наредној сједници морати  да смањујемо инвестиције, што није добро или да обезбјеђујемо додатна средства кроз кредитно задужење. Према процјени, у односу на прошлу годину, средства које ће недостајати су око 2,5 милиона KМ“, изјавио је градоначелник Требиња Мирко Ћурић за емисију „Град изблиза“ у програму Радио Требиња.

Према његовим ријечима, Град Требиње у овој години очекује 1,5 до 2 милиона марака мање прихода у градском буџету у овој години, јер Хидроелектрана "Дубровник" не ради од јануара ове године.

„Овом износу треба додати и 420.000 KМ, колико је према процјенама износила штета од невремена на приватним и јавним објектима. Послали смо захтјев према Влади и кабинету предсједника РС, како би обезбиједили додатна средства, јер је Град Требиње издвојио одређена средства како би се ови објекти санирали“, казао је Ћурић за Радио Требиње.

Ипак, нагласио је Ћурић, сви најављени пројекти биће завршени и капиталне инвестиције неће бити заустављене, као ни предвиђена издвајања за више од 30 социјалних програма.

„Нема разлога да не наставимо инвестиције и програме, које смо почели реализовати у овој години, као што су студентске стипендије, издавања за дјецу која похађају школу на селу, као и програме збрињавање демобилисаних бораца и многе друге“, истакао је градоначелник Требиња.

Говорећи о пресуди у спору Града Требиња против бијељинске Бобар банке у стечају, Ћурић подсјећа да пресуда није правоснажна, те да је за сада незахвално процјењивати износ средстава који ће, у случају повољног исхода, бити уплаћен Граду Требињу.

„Сва додатна средства за буџет сигурно значе. Ипак, ово је првостепена а не правоснажна пресуда. Чињеница је да укупан износ од преко четири милиона и 600 хиљада дефинитивно неће бити исплаћен због недостатка новца, но да смо по ранијој одлуци остали у седмом исплатном реду, велика је вјероватноћа да не бисмо ништа наплатили“, навео је он.

Опширније о овим темама, те наставку реализације капиталних инвестиција, новим развојним и инфраструктурним пројектима, маратонској 23.сједници градског парламента, именовању замјеника градоначелника Требиња, предстојећем састанку свих начелника и градоначелника РС са високим званичницима Српске и Србије око конкурисања и расподјеле нових око 18 милиона KМ за донације Владе Србије и пројектима са којима ће наш град конкурисати – у данашњој емисији (25. април) „Град изблиза“, у програму Радио Требиња, од 17 часова.

Радио Требиње