ТРЕБИЊЕ | У оквиру треће међународне умјетничке колоније “Kоло 2018”, вечерас је у Музеју Херцеговине промовисана монографија „Наод“, о животу и стваралаштву Наода Зорића, истакнутог црногорског сликара.

 “Монографија доноси нешто што је најважније за мене, а то је нека моја животна радост. Током тридесет година стваралаштва трудио сам се да направим нешто, да покушам да будем један у низу оних значајних и великих црногорских сликара, не би ли нешто допринио”, казао је Зорић.

У пратећем тексту монографије наводи се да основу рада Наода Зорића, савременог црногрског сликара, чини серија горштачких/монтањарских ликова фасцинантне физиономије, наизглед способних за велика дјела и јака осјећања, који посједују нешто величанствено и дирљиво, племенито и искрено.

“Наод и ја смо сапатници и сапутници у свијету умјетности. Без подршке политичке и друштвне, сами се захваљујући својим дјелима пробијамо. О њему много може да се говори и он је један од најбољих црногорских ликовних умјетника”, рекао је говорећи о умјетности Наода Зорића, црногорски сликар Миомир Мишо Вемић.

Уредник издања, монографије књижевник  Радомир Уљаревић упоредио је слике Наода Зорића са иконом, са иконичким представљањем човјека – мученика и новомученика, али, наглашавајући да ликови са Зорићевих слика имају снагу старозавјетних.

“Зорићева „икона”, и ако није израђена на иконичан начин јесте оно што је икона по себи - прозор у небеско, и она приказује скривену стварност и указује на Тајну, и то је оно што нас окупља око његових прволикова или праликова. Ако је икона мјесто сусрета Бога и човјека, и ова „икона”, која није догмат, тајнодејствује, и њен учинак је очигледан на лицима нас кад се препознамо на тим сликама, као у каквом огледалу” истиче Уљаревић.

На вечерашњој промоцији говорила је и Тамара Рајковић, историчар умјетности.

Р.М.