IMG_20221205_171229.jpg (771 KB)

Из Музеја Херцеговине позивају све грађане на свечано отварање нове сталне поставке Музеја Херцеговине у Требињу - виртуелни обилазак аустроугарских утврђења која је реализована у оквиру пројекта Interreg ADRION EMOUNDERGROUNDS.

Отварање је данас у 17 часова.

Након отварања поставке, у 18 часова биће одржана промоција књиге „Аустроугарске утврде у Босни и Херцеговини“, аутора Мануела Мартиновића.

Транснационални пројекат Interreg ADRION EMOUNDERGROUNDS, у којем је Развојна агенција Града Требиња „ТРЕДЕА“ пројектни партнер, кроз реализацију свог циља настоји ојачати атрактивност/конкурентност укључених територија у сврху оснаживања социо-економског и одрживог/паметног/инклузивног раста цијеле макро јадранско-јонске регије, промоцијом новог транснационалног, интегрисаног, креативно-културалног туристичког производа заснованог на напредним емоционалним технологијама и иновативним маркетиншким алатима. Пројекат проводи 10 партнера из 7 земаља јадранско-јонске регије, водећи партнер је Општина Нардо из Италије, а финансира се примарно средствима ЕУ те уз учешће локалних партнера.

IMG_20221205_171253.jpg (965 KB)

Овај пројекат ће помоћу модерне технологије посјетиоцима представити аустроугарско насљеђе на подручју Требиња. Посјетиоци ће уз помоћ VR (virtual reality) опреме и интерактивног садржаја имати прилику да сазнају нешто више о аустроугарским утврђењима око Требиња и у самом граду.

На промоцији књиге „Аустроугарске утврде у Босни и Херцеговини“, у издању ХКД „Напредак“ Главна подружница Мостар, ће говорити аутор Мануел Мартиновић, допредсједник издавача г. Мирослав Ландека, а модератор програма ће бити Петар Милошевић, кустос историчар из Музеја Херцеговине. Ова занимљива књига нам доноси бројне војне, историјске и грађевинске детаље о војним објектима које је Аустроугарска монархија градила на подручју Босне и Херцеговине од 1878. до 1918. године.

IMG-bd512b94d629c580e62e44ef56dc0588-V.jpg (402 KB)