Музеј Херцеговине у Требињу затворен је за посјетиоце због пандемије вируса корона, па дио својих садржаја поклоницима умјетности и културе настоји да представи виртуелно.

Поводом 7. априла, дана упокојења великог пјесника Јована Дучића, ова установа својим виртуелним посјетиоцима приредила је видео презентацију умјетничке збирке коју је најзнаменитији Требињац даровао свом граду.

У овој установи подсјећају да је Умјетничка збирка Јована Дучића доступна јавности од 1996. године, када је отворена као нова стална поставка у Музеју Херцеговине, а чине је - археолошка колекција, збирка умјетничких слика и личних предмета великог пјесника.

„Вриједна колекција камене пластике, мермерних статуа и саркофага стигла је из Рима у Требиње 1935. године, као поклон нашег суграђанина Јована Дучића, песника и дипломате.  Намјера и жеља Јован Дучића била је да се дио ових предмета искористи за украшавање града, а дио да буде основа за будућу археолошку и умјетничку збирку Народног музеја у Требињу. Поред ове археолошке збирке, Дучићеву умјетничку збирку чини и мањи број ликовних дјела која су се налазила у његовом власништву или су поклон његових рођака. Такође, изложени су и његови лични предмети, као што су дипломатска униформа, парадни мачеви, копије рукописа, као и бројна одликовања која је добио током своје богате дипломатске каријере“, истичу у Музеју Херцеговине.

На службеној интернет страници и Ју-тјуб каналу Музеја Херцеговине раније је представљена изложба слика „Тајна доктрина“ умјетнице Александре Кокотовић, чије је свечано отварање било планирано за 16. март.