plakat-trebinje23.jpg (439 KB)

У Музеју Херцеговине сутра ће бити одржана промоција књиге ,,Огњена Марија Ливањска" аутора Буда Симоновића и изложба ,,Срби Ливањског поља – трагови кроз векове" коју је припремило удружење Огњена Марија Ливањска.

Будо Симоновић је рођен 1945. године. Радио је као новинар, а посебно се бавио страдањем Срба ливањског краја у току Другог свјетског рата. Књига ,,Огњена Марија Ливањска" представља свjедочанство о усташким злочинима над Србима у Ливну и околини, односно у селима на рубу Ливањског поља, почињеним у прољеће и љето 1941. године, а поновљеним и у наjновиjим ратним сукобима на том подручjу, посебно током 1992. и 1993. године.

Удружење Огњена Марија Ливањска функционише од 2012. године са мисијом одржавања међусобних веза ливањских Срба у циљу реализације бројних пројеката везаних за очување културно-историјског насљеђа и сјећања на страдале Србе ливањског краја.

Изложба ,,Срби Ливањског поља – трагови кроз векове" је документарног карактера. Аутори су др Вељко Ђурић Мишина и др Радован Пилиповић.

Кроз ову изложбу фотографија  представљени су културно-историјска баштина, као и страдања Срба Ливањског поља.

Почетак је у 17 часова.