ТРЕБИЊЕ │ У оквиру Требињског културног љета у Музеју Херцеговине вечерас је отворена Трећа међународна ликовна колонија „КОЛО 2018“, чији су организатори ова установа и Удружење ликовних умјетника источне Херцеговине „Милорад Ћоровић“, а покровитељ Град Требиње.

Инспиративни ентеријер Музеја Херцеговине до 17. јуна биће мјесто креативног сусрета ликовних умјетника, њих 24-оро из 11 земаља свијета, али и својеврсни фестивал умјетности – јер посјетиоце свакодневно чека и разноврстан пратећи програм – од ликовних изложби, преко радионице за дјецу са посебним потребама и промоције књига, до музичких концерата.

Директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић каже да Музеј Херцеговине, управо захваљујући колонији, у овим данима неће бити само институција која чува и презентује умјетничке и друге експонате, већ постаје и мјесто стварања умјетничких дјела, која ће најпосле као поклон умјетника Требињу остати установи, у збирци посвећеној савременој ликовној умјетности.

„Ових шест дана музеј ће бити својеврсни атеље, па ће и посјетиоци наше установе имати прилику да непосредно посматрају како настају умјетничка дјела. Инострани умјетници донијеће нешто своје, а опет - ствараће овдје дјела инспирисана Херцеговином, каменом и предметима из овдашње културноисторијске баштине који су изложени у нашем музеју“, истакла је Грујићева.

Она је додала да је ова колонија јединствена и по хуманитарној аукцији, која ће бити организована у четвртак вече, при чему ће сваки умјетник приложити по једно дјело настало на колонији – а овогодишњи приход од продаје намијењен је Удружењу породица са проблемом стерилитета „Бебе“.

„Жељели смо да њихов долазак у наш град и Херцеговину остави и тај неки траг - што ће својом умјетношћу помагати онима којима је помоћ потребна. Ове године је мото 'КОЛО– за кола' зато што удружење 'Бебе' жели да купи аутомобил за своје потребе и, ако прикупимо довољно новца за то, заиста смо постигли циљ“, истакла је Грујићева.

Колонију је у име покровитеља манифестације – Града Требиња свечано отворио предсједник Скупштине града Драгослав Бањак истакавши да посјетиоце музеја већ по традицији и ове године очекује богат и разноврстан програм.

„Специфичност ове колоније је 'Колце', прва дјечија колонија, која ће под менторством академских сликара из 11 земаља, омогућити најмлађим умјетницима да покажу своју креативност - подстакнути иницијалима из Мирослављевог јеванђеља, једног од најстаријих ћириличних споменика српске писмености“, напоменуо је Бањак.

Селектор колоније ликовни умјетник Дражен Милић подсјетио је да је „Коло“ утемељено на велики јубилеј 60. годишњицу Градског КУД-а „Алат“, те да ће и његово треће издање - по броју учесника и земаља из којих долазе, као и обиљем и разноликошћу пратећих садржаја - подићи квалитет манифестације за љествицу више.

„Колонија је постала интернационална јер су нам ове године стигли и умјетници из Јужне Кореје, Русије, Њемачке, Норвешке, Турске, Албаније. Надам се да ће из године у годину колонија расти, да ћемо направити својеврсни симпозијум умјетника – јер сви кад им поменете Требиње овдје желе да дођу, што је велики плус за наш град“, каже Милић.

РЕАКЦИЈЕ НА ПРАЗНИНУ Миша Вемића

Трећа међународна ликовна колонија „КОЛО 2018“ отворена је изложбом слика „Реакција на празнину“ Миомира Миша Вемића, умјетника из Никшића.

Изложба је представила избор из посљедње деценије Вемићевог стваралаштва, обједињеног „увијек истим али изнова проживљајућим мотивом коња“, који су у умјетниковој стваралачкој уобразиљи „апокалиптични јахачи што алудирају на зло - које је било, које нас окружује и које долази“.

Вемић каже да је та празнина – бјелина платна која је највећи непријатељ сваког умјетника, али и психолошки осјећај који се јавља поводом свих контаминација које нас окружују у обездуховљеном свијету.

„У мени се као аутору јавља осјећај празнине, и да не бих ја вриштао у знак протеста - ја вриштим преко мојих слика, преко мојих бића које условно зовем коњи. Они су симбол ероса и смрти, а исто тако у митологији су хтонска и демонска бића“, каже Вемић.

Р.С.