Baloni_s_porukom_i_pitanjem_GDJE_JE.jpg (94 KB)

На подручју источне Херцеговине још увијек је непозната судбина 85 лица, а надлежни органи и институције БиХ годинама опструишу процес тражења несталих Срба из долине Неретве и шире, изјавила је за Радио Требиње Аљонка Џелетовић, предсједник Општинске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Невесиње поводом Међународног дана несталих лица.

Џелетовићева, која и сама деценијама након рата покушава да пронађе брата који је нестао у у јуну 1992. године приликом повлачења из Мостара, сматра да је процес тражења несталих у БиХ у застоју.

„Органи који раде тај посао, који су дебело плаћени и сједе у фотељама, на жалост, годинама опструишу процес тражења несталих Срба из долине Неретве и шире. У спомен-костурници у Невесињу се налази 98 НН случајева, односно неидентификованих остатака тијела и у тоталном смо застоју добијања позитивних ДНК налаза у идентификацији наших најмилијих. На територији БиХ ДНК анализе раде се у Тузли, на дневном нивоу могу 100 случајева да разријеше. Кад би хтјели, 98 случајева у Невесињу могли би да ријеше у једном дану“, каже у телефонској изјави за Радио Требиње Џелетовићева.

Проблеми са којима се сусрећу породице, чији су најмилији нестали, додаје, тешки су и нагомилани, а процес треба привести крају ради боље будућности нових покољења.

„Имамо осјећај да је процес тражења заустављен. Налогодавцима и починиоцима, који и данас раде у високопозиционираним институцијама БиХ, није стало да се ти случајеви ријеше и да се дође до истине јер откривањем и добијањем тијела, добијате и податке о починиоцима монструозних злочина, који су се десили у долини Неретвне и шире. Ми, породице, тражимо од Тужилаштва БиХ, судова и Института за нестале особе БиХ да се уозбиље, да тај посао доведу до краја, да нађемо смирај и да своје чланове породице сахранимо на достојанствен начин, како бисмо обезбиједили бољу и мирнију будућност нашој дјеци, генерацијама које насљеђују и наше зло и наше добро“, поручила је Џелетовићева.

Однос према српским жртвама разочаравајући

Руководство БОРС-а и представници Одбора погинулих и заробљених бораца Борачке организације РС положили су данас вијенце на све три спомен-кострунице у РС, у Бањалуци, Источном Сарајеву и Невесињу, у којима се налазе посмртни остаци неидентификованих српских жртава.

Слободан Илић, предсједник Координационог одбора борачких организација источне Херцеговине, сматра да је процес проналажења, ексхумације и идентификације припадника српског народа у БиХ разочаравајући.

„Како другачије објаснити чињеницу да 24 године од завршетка потоњег рата, од 1.671 особе српске националности - што припадника војске, што цивила, који се тренутно воде као нестали, те 650 оних у спомен-костурницама у Бањалуци, Источном Сарајеву и Невесињу чекају на коначну идентификацију?“, запитао се Илић на обиљежавању Међународног дана несталих у Невесињу.

То је, наводи, дио стратегије институција из Сарајева, првенствено Тужилаштва БиХ.

„Они тиме желе да Бошњаке представе као једине жртве протеклог рата, а да све остале третирају као колатералну штету. То најбоље показује податак да је 95 одсто ексхумираних и идентификованих Бошњака, а свега пет одсто је припадника српског и хрватског народа“, каже Илић.

Истиче да ће борци Херцеговине учинити све да, у складу са могућностима, помогну породицама које деценијама беспомоћно тумарају суморном стварношћу у БиХ, узалудно трагајући за својим најрођенијима.

„Селективни и нехумани однос према мртвима, гдје се мртви раздвајају на ове и оне, лоша је порука и нама живима - да се у оваквој БиХ немамо чему добром надати“, закључио је Илић, апелујући на надлежне институције да озбиљније приступе проблему несталих, како би се њихови посмртни остаци достојно сахранили.

Полагање вијенаца на спомен-костурницу у Невесињу организовали су Општинска организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Невесиње, у сарадњи са борачким организацијама наше регије.

Требињски Црвени крст подсјетио на проблем несталих

Међународни дан несталих лица, подјелом пропагандног материјала на Тргу слободе, обиљежила је и Градска организација Црвеног крста Требиње.

dan-nestalih.jpg (244 KB)

„У БиХ се данашњи дан обиљежава јединственим питањем – 'Гдје је?'. На нашем штанду данас смо дијелили летке, балоне и беџеве. Црни балони симболично представљају тежак терет неизвјесности које породице носе на својим плећима више од двије деценије, трагајући за својим најмилијим. Требињски Црвени крст је од самог почетка укључен у овај процес, а нарочиту пажњу посвећујемо психосоцијалној подршци породицама несталих лица“, наводи Драгана Шигуд, координатор службе тражења за источну Херцеговину Градске организације Црвеног крста Требиње.

Према евиденцији Међународног комитета Црвеног крста, у БиХ се и даље трага за око 7.000 несталих особа.