ТРЕБИЊЕ │ Поринућем  десет лађа у Требишњицу, егзибиционом трком  између два моста у центру града и обиласком туристичких атракција са ријеке, у Требињу је завршен пројекат „Живот на граници БиХ и Црне Горе, старе стазе безвременог насљеђа“ који се проводио у граничним општинама РС и Црне Горе.

Лађе, које ће убудуће након дугог периода поново пловити Требишњицом, направљене су по узору на старе требињске барке, а правио  их је Ариф Чустовић, једини мајстор за требињску лађу, који их је израдио по аутентичним нацртима старих барки.

У оквиру пројекта обновљен је и док уз зидине Старог града,  гдје ће лађе бити везане и гдје ће се моћи изнајмљивати. У почетку ће грађани и туристи моћи бесплатно да се возе лађама, а сличне барке биће поринуте и у Зету у Црној Гори.

Према ријечима координатора пројекта Миљана Вуковића  у оквиру овог програма валоризовано је 40 објеката и локација у граничном појасу БиХ и Црне Горе, које представљају значајно кулурно –историјско благо и које ће бити доступни посјетиоцима.

„Лађе  и обнављање докова на Требишњици и Зети у Никшићу су су свакако највећа, али не и једина туристичка атракција“, рекао је Вуковић.

Рихад Маша, шеф одјељења за сарадњу делегације ЕУ у БиХ  је, такође,  истакао да је завршетком пројекта почела нова  туристичка атракција у Требињу и Никшићу.

„Ово је један од пројеката укупно вриједности око 8 милиона евра које су добиле БиХ и Црна Гора. Људи који живе у пограничним појасевима имају исте циљеве, планове и драго нам је да ЕУ може тако нешто да подржи“, истакао је он.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је навео да ће требињске лађе које поново плове значити не само за туристе, него и за  Требињце, који су, на неки начин, заборавили како је то изгледало раније.

„Пројекат је имао и културни значај,  да не заборавимо традицију,  али и инфраструктурни, пошто  имамо уређене докове, барке, шеталиште. Он је повезао  сусједне општине у двије државе и њихове грађане. У бужету града је издвојен новац за све  установе и НВО  чији пројекти добију позитивну оцјену и надамо се да ће и у наредном периоду бити сличних програма“,  нагласио је Ћурић.

Према ријечима Милијане Kовач координатора пројекта из општине Никшић, осим промовисања туризма пројекат има и значај у јачању добрих односа и стварања основа за наставак заједничке сарадње сусједних градова.

 

 

Пројекат који је трајао од јануара прошле године финансирала је ЕУ са око 330 хиљада евра, а остатак од 15 одсто новца обезбјеђен је из требињског буџета.

Носилац пројекта је требињски Kултурни центар у сарадњи са Центром за културу Плужине, НВО „Женска акција“ Плужине, „Центар за развој Херцеговине“, Удружење грађа „Хоме“ Требиње уз подршку градова Требиње и Никшић.

Пројекат се проводио у Требињу, Билећи, Никшићу и Плужинама.

Д.Ч.