puls-julija-kralj.jpg (139 KB)

Надзор над сезонским грипом почиње данас и све здравствене установе на подручју Требиња и Источне Херцеговине дужне су да редовно извјештавају Завод за јавно здравство- Регионални центар Требиње о свим акутним респираторним инфекцијама и обољењима сличним грипу.

Ово је за Радио Требиње рекла Јулија Kраљ, епидемиолог Завода за јавно здравство- Регионални центар Требиње.

Она је истакла да ће до средине овог мјесеца бити дистрибуисане вакцине против сезонског грипа, а вакцинација би требало да почне у посљедњој недјељи мјесеца октобра.

„Биће обезбијеђене вакцине за заштићене категорије становништва али у нашој установи биће и комерцијалне вакцине за остале грађане“, навела је она.

Подсјетила је  који су то симптоми сезонског грипа.

„Њега карактерише изненадна грозница, кашаљ, који је угалвном сув, главобоља, болови у мишићима и костима, тешка малаксалост, бол у грлу и цурење носа“, појаснила је она.

Ситуација са ковидом-19 у Требињу и регији је стабилна, смањује се број обољелих и хоспитализованих пацијената.

„И даље би требало да будемо опрезни и да се одговорно понашамо. Препоручује се бустер доза вакцине против корона вируса старијим особама, хроничним болесницима, корисницима домова за смјештај старијих лица али и здравственим радницима. Бустер дозу заинтересовани могу да приме код нас у Институту или у Домовима здравља и веома је важно да се ове категорије на вријеме заштите“, истиче Јулија Kраљ.

Она је истакла да ће Институт наставити да реализује све активности у оквиру пројекта „Јавно здравствена спремност за епидемије и ванредне ситуације које прелазе границе“.

Истакла је да је циљ овог пројекта побољшање услуга дијагнозе болести које се преносе са животиња на људе и неких заразних болести.

О вакцинацији против сезонског грипа и пројекту прекограничне сарадње са Јулијом Kраљ, разговарала је Далиборка Радановић.