У Дучићевој сали Музеја Херцеговине у Требињу вечерас ће бити промовисан историјски роман „Човек који је плео смрт“, нашег суграђанина књижевника Небојше Рудана.

Историјски роман, који описује ликове и догађаје ратних 1941. и 1942. године у источној Херцеговини, објављен је у издању Књижевне заједнице „Јован Дучић“ Требиње.

На промоцији ће, поред аутора, говорити и рецензенти књиге - Петар В. Арбутина, књижевни критичар и књижевник из Београда и проф. др Радослав Милошевић из Требиња.

Почетак је у 20 часова.

Небојша Рудан је написао роман о Херцеговини и херцеговачким карактерима, о онима које треба памтити и о онима које не смемо заборавити, о безименим жртвама и познатим егзекуторима. Други светски рат у Херцеговини, поделе по идеолошким линијама и трагична закрвљеност, само је сценографија у којој се „закони врсте најбоље виде“, како је говорио Х.Л. Борхес. Зато је Рудану било много важније да дубински сагледа тамна места карактера својих јунака, да осветли заборављене епизоде у којима су истински људи градили етичке императиве, сведочећи своју људскост, а злочинци упражњавали личну идеолошку демонологију...
(Одломак из рецензије Петра В. Арбутине)